Farklı Kavun (Cucumis melo L.) Çeşitlerinde PGPR Kullanımının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Türkoğlu M., Şensoy S.

Ereğli Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.2, ss.76-95, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 4 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.54498/etbd.2024.35
  • Dergi Adı: Ereğli Tarım Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.76-95
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu araştırma, 2016/2017 sezonunda Van ekolojik şartlarında farklı kavun (Cucumis

melo L.) çeşitlerinde PGPR (Bitki Gelişimini Destekleyen Rizobakteri) kullanımının

verim ve kalite üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede,

FZB42 (Bacillus amyloliquefaciens), CC378/2 (Pantoea agglomerans) ve CC44

(Pseudomonas fluorescens) izolatlarından oluşan PGPR uygulamaları kullanılmıştır.

Denemede Kırkağaç 637, BT Akhisar, Napolyon F1, Lokma F1, Lokum F1 ve Ananas

kavun çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre ve üç

tekrar ile yürütülmüştür. Sonuçlar, PGPR uygulamalarının kavun bitkisinde; ana

gövde kalınlığını %9.2, yaprak uzunluğunu %12.9, yaprak sapı uzunluğunu %8.3, yaş

yaprak ağırlığını %12.8, kuru yaprak ağırlığını %12.9, bitki başına ortalama meyve

verimini %39.1, ortalama meyve ağırlığını %21.9, meyve eti kalınlığını %17.6,

meyve genişliğini %7.4, meyve boyunu %9.2, ortalama dal sayısını %21.1 ve toplam

dal uzunluğunu %13.2 oranlarında artırdığını göstermiştir.

This study aimed to assess the impact of PGPR (Plant Growth-Promoting

Rhizobacteria) on the yield and quality of various melon (Cucumis melo L.) cultivars

under Van ecological conditions during the 2016/2017 season. The experiment

utilized PGPR applications including FZB42 (Bacillus amyloliquefaciens), CC378/2

(Pantoea agglomerans), and CC44 (Pseudomonas fluorescens), with six melon

cultivars: Kırkağaç 637, BT Akhisar, Napolyon F1, Lokma F1, Lokum F1, and

Ananas. The study was conducted using a randomized block design with three

replications. Results indicated that PGPR applications enhanced several growth and

yield parameters: stem thickness increased by up to 9.2%, leaf length by up to 12.9%,

petiole length by up to 8.3%, fresh leaf weight by up to 12.8%, dry leaf weight by up

to 12.9%, average fruit yield per plant by up to 39.1%, average fruit weight by up to

21.9%, fruit flesh thickness by up to 17.6%, fruit width by up to 7.4%, fruit length by

up to 9.2%, average number of branches by up to 21.1%, and total branch length by

up to 13.2%.