Ereğli Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.2, ss.76-95, 2024 (Hakemli Dergi)
Bu araştırma, 2016/2017 sezonunda Van ekolojik şartlarında farklı kavun (Cucumis
melo L.) çeşitlerinde PGPR (Bitki Gelişimini Destekleyen Rizobakteri) kullanımının
verim ve kalite üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede,
FZB42 (Bacillus amyloliquefaciens), CC378/2 (Pantoea agglomerans) ve CC44
(Pseudomonas fluorescens) izolatlarından oluşan PGPR uygulamaları kullanılmıştır.
Denemede Kırkağaç 637, BT Akhisar, Napolyon F1, Lokma F1, Lokum F1 ve Ananas
kavun çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre ve üç
tekrar ile yürütülmüştür. Sonuçlar, PGPR uygulamalarının kavun bitkisinde; ana
gövde kalınlığını %9.2, yaprak uzunluğunu %12.9, yaprak sapı uzunluğunu %8.3, yaş
yaprak ağırlığını %12.8, kuru yaprak ağırlığını %12.9, bitki başına ortalama meyve
verimini %39.1, ortalama meyve ağırlığını %21.9, meyve eti kalınlığını %17.6,
meyve genişliğini %7.4, meyve boyunu %9.2, ortalama dal sayısını %21.1 ve toplam
dal uzunluğunu %13.2 oranlarında artırdığını göstermiştir.
This study aimed to assess the impact of PGPR (Plant Growth-Promoting
Rhizobacteria) on the yield and quality of various melon (Cucumis melo L.) cultivars
under Van ecological conditions during the 2016/2017 season. The experiment
utilized PGPR applications including FZB42 (Bacillus amyloliquefaciens), CC378/2
(Pantoea agglomerans), and CC44 (Pseudomonas fluorescens), with six melon
cultivars: Kırkağaç 637, BT Akhisar, Napolyon F1, Lokma F1, Lokum F1, and
Ananas. The study was conducted using a randomized block design with three
replications. Results indicated that PGPR applications enhanced several growth and
yield parameters: stem thickness increased by up to 9.2%, leaf length by up to 12.9%,
petiole length by up to 8.3%, fresh leaf weight by up to 12.8%, dry leaf weight by up
to 12.9%, average fruit yield per plant by up to 39.1%, average fruit weight by up to
21.9%, fruit flesh thickness by up to 17.6%, fruit width by up to 7.4%, fruit length by
up to 9.2%, average number of branches by up to 21.1%, and total branch length by
up to 13.2%.