VAN İLİ MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ


Creative Commons License

Daşdemir Kıpçak A.

Journal of Silk Road Tourism Research, cilt.1, sa.1, ss.62-75, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Geçmişten günümüze kadar geçen zamanda toplumlar sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Şehirlere ait yöresel yemekler, bu yemeklerin hazırlanış biçimi, sunumu gibi işlemler mutfak kültürünü yansıtmaktadır. Mutfak kültürü, medeniyetlerin tarihinin bir yansıması niteliğindedir. Gastronomi turizmi faaliyetinde bireyler yerel mutfak kültürünü deneyimlemek amacı ile seyahatlerini gerçekleştirmektedir. Gastronomi turizminde turistler yöreye özgü farklı lezzetleri görmek ve tatmak istemektedirler. Farklı turizm aktivitelerine olanak sağlayan Van ili, gastronomi turizmi konusunda avantaj sahibidir. Bu avantajı başta Van Kahvaltısı olmak üzere çeşitli gastronomik ürünleri ile elde etmiştir. Van ilinin kahvaltı dışında köklü bir geçmişe dayanan mutfak kültürü de vardır. Bu mutfak kültürü gastronomi turizmi açısından en az kahvaltı kadar ilgi çekici olabilmektedir. Şehirde yöresel restoran sayısı giderek artmakta ve buralarda gastronomi turizmini gerçekleştiren turistlere yerel mutfak kültürü tanıtılmaktadır. Araştırmada Van ilinin gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi için ikincil verilerden yararlanılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda özellikle Van kahvaltısının gastronomi turizminde büyük ilgi gördüğü ayrıca kahvaltı dışında yerel mutfak kültüründe yöreye özgü birçok yemeğin olduğu gözlemlenmiştir. 

From past to present, societies are in a constant change and transformation. Local foods belonging to the cities, the way these foods are prepared and presented reflect the culinary culture. Culinary culture is a reflection of the history of civilizations. In the gastronomic tourism activity, individuals travel in order to experience the local cuisine culture. In gastronomic tourism, tourists want to see and taste different flavors specific to the region. Van province, which enables different tourism activities, has an advantage in gastronomy tourism. It has achieved this advantage with various gastronomic products, especially Van Breakfast. Besides breakfast, Van also has a culinary culture based on a deep-rooted past. This culinary culture can be as interesting as breakfast in terms of gastronomic tourism. The number of local restaurants in the city is gradually increasing and the local cuisine culture is introduced to the tourists who perform gastronomic tourism here. In the study, secondary data was used to evaluate the gastronomic tourism potential of Van. As a result of the researches, it has been observed that especially the Van breakfast attracts great attention in gastronomic tourism, and there are many local dishes in the local cuisine culture apart from breakfast.