KAROTENOİDLER VE TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA KULLANIMI


Söğütlü İ., Yaşar S., Mert H., Mert N.

Sağlık Bilimleri AlanındaAkademik Çalışmalar - II, Prof. Dr. Cem EVEREKLİOĞLU, Editör, Gece Kitaplığı / Gece Publishing, Ankara, ss.409-432, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Gece Kitaplığı / Gece Publishing
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.409-432
  • Editörler: Prof. Dr. Cem EVEREKLİOĞLU, Editör
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Karotenoidler genellikle yağda çözünen, bitkisel ve hayvansal ürünlere sarıdan kırmızıya kadar renk veren, birbiri ardına dizilmiş izoprenoid birimlerinden oluşan tetraterpenoidler (C40) kategorisindeki bileşiklerdir. Karotenoidlerin renkleri moleküllerindeki konjuge çift bağlardan kaynaklanır. Konjüge çift bağların sayısı arttıkça renk de koyulaşır (Demming Adams ve Adams, 2002). Bugüne kadar 700’den fazla karotenoid tanımlanmıştır. Bunların yaklaşık 50’si insan beslenmesinde bulunurken, 20’si insan kanı ve dokularında mevcuttur. İnsan plazmasında bulunan bu karotenoidlerin bazıları; β-karoten, α-karoten, γ-karoten, likopen, ζ-karoten lutein, zeaksantin, β-kriptoksantin, kriptoksantin, nörosporen, fitofluen ve fitoton sayılabilir.