Sağlık Bilimleri AlanındaAkademik Çalışmalar - II, Prof. Dr. Cem EVEREKLİOĞLU, Editör, Gece Kitaplığı / Gece Publishing, Ankara, ss.409-432, 2020
Karotenoidler genellikle yağda çözünen, bitkisel ve hayvansal ürünlere sarıdan kırmızıya kadar renk veren, birbiri ardına dizilmiş izoprenoid
birimlerinden oluşan tetraterpenoidler (C40) kategorisindeki bileşiklerdir.
Karotenoidlerin renkleri moleküllerindeki konjuge çift bağlardan kaynaklanır. Konjüge çift bağların sayısı arttıkça renk de koyulaşır (Demming
Adams ve Adams, 2002). Bugüne kadar 700’den fazla karotenoid tanımlanmıştır. Bunların yaklaşık 50’si insan beslenmesinde bulunurken, 20’si
insan kanı ve dokularında mevcuttur. İnsan plazmasında bulunan bu karotenoidlerin bazıları; β-karoten, α-karoten, γ-karoten, likopen, ζ-karoten
lutein, zeaksantin, β-kriptoksantin, kriptoksantin, nörosporen, fitofluen ve
fitoton sayılabilir.