3rd International Veterinary Biochemistry and Clinical Biochemistry Congress 23-25 May 2024. Van, Türkiye, Van, Türkiye, 23 - 25 Mayıs 2024, ss.130-131
Amaç: Bu bildiride Allium schoenoprasum L (Sirmo) bitkisinin özellikleri ve kullanılması durumunda canlılar
üzerinde gösterdiği etkileri anlatılacaktır
Materyal-Metot: Allium schoenoprasumL. (Sirmo) ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde doğada
yabani bir şekilde yetişir. Çiçekleri çoğunlukla beyaz ve pembe renktedir. Bu çiçeklerden elde edilen tohumlar
sonraki sene tekrar bitkiyi yetiştirmek için kullanılır. Van’ın otlu peynirinin vazgeçilmez malzemesidir. Vitamin A
ve C bakımından zengindir ve az oranda demir ve kükürt barındırırlar. Çoğunlukla böcekler için itici olmasına
rağmen, yapılarındaki kükürt bileşikleri sebebiyle bitkinin çiçekleri, arıları kendine çekmektedir.
Bulgular: Allium schoenoprasumL.’nin değişik antifungal ve antiinflamatuvar, antitümöral, antihipertansif,
antidiyabetik, antiobesite, antimikrobiyal, antioksidan, immunolojik ve nöroprotektif etkilerine sahip olduğu
çeşitli çalışmalar ile ortaya konmuştur.
Sonuç: Bu bitki özellikle ilimizde otlu peynir içerisinde kullanılmaktadır. Bu bitki ile ilgili farklı çalışmalar
planlanması bitkinin hangi durumlarda ne miktarda ve ne kadar süre ile kullanılması ile ilgili faydalı olacaktır.
AAim: In this paper, the properties of Allium schoenoprasum L (Sirmo) and its effects on living organisms when
used will be explained.
Material-Method: Allium schoenoprasum L. (Sirmo) grows wild in Eastern and Southeastern Anatolia regions of
our country. The flowers are mostly White and pink in colour. The seeds obtained from these flowers are used
to grow the plant again the following year. It is an indispensable ingredient of Van's herbed cheese. They are
rich in vitamins A and C and contains mall amounts of iron and sulphur. Although mostly repellent to insects,
the flowers of the plant attract bees due to the sulphur compounds in their structure.
Results: Various studies have shown that Allium schoenoprasum L. has various antifungal and anti
inflammatory, antitumoural, antihypertensive, antidiabetic, antiobesity, antimicrobial, antioxidant,
immunological and neuroprotective effects.
Conclusion: This plant is especially used in herbed cheese in our province. It would be useful to plan different
studies on this plant, in which cases, how much and how long it should be used.