Gastro Coğrafya


Creative Commons License

Diker O. (Editör), Türker N. (Editör), Alaeddinoğlu F. (Editör), Cankül D. (Editör), Temizkan R. (Editör)

Detay Yayıncılık, Ankara, 2023

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Detay Yayıncılık
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yaşamın bizzat kendisi olan su, bütün canlı organizmalar için en temel gereksinimdir. Diğer birçok doğal kaynaktan farklı özelliklere sahip olan su, yeri doldurulması mümkün olmayan ve vazgeçilemez bir kaynaktır. Birçok canlıya ev sahipliği de yapan su kaynakları besin kaynaklarının önemli bir kısmını bünyelerinde barındırırlar. Okyanuslar ve denizler besin kaynaklarının ana belirleyicileri olurlarken kara içlerinde yer alan iç sular bu zincirin diğer önemli bileşenleridir. Şüphesiz kara içlerinde yer alan akarsular ve göller insan yaşamına doğrudan olduğu gibi dolaylı olarak da katkıda bulunurlar. Zira akarsular ve göller sahip oldukları biyolojik rezervin yanında tarımsal üretim ve hayvancılık alanında da sistemin önemli birer parçasıdırlar. Taşımacılık faaliyetleri ve elektrik enerjisi üretiminde de önemli bir yere sahip olan iç sular tarih boyunca insanların yerle- şim yeri seçiminde ve kültürel çeşitlenmesinde de belirleyici olmuşlardır. Dahası su kaynaklarının kara parçaları üzerindeki dağılışı, yerleşmelerin dağılışını, bü- yüklüğünü, tarımsal faaliyetin şeklini, ürün çeşidini ve ekonomik anlamda bü- yüklüğünü de önemli ölçüde belirlemiştir. Dolayısıyla su kaynaklarının varlığı tarımsal faaliyetleri, yeme-içme alışkanlıklarını ve dolayısıyla mutfak kültürünü çeşitlendirmiş ve gelişmesine katkıda bulunmuştur.