16. Ulusal Zootekni Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2023, ss.69-70
Lignoselüloz, bitki hücre duvarlarında bulunan selüloz, hemiselüloz ve ligninden oluşan bir karışımdır.Kanatlı hayvanların rasyonlarına lif ilavesinin hayvan sağlığını koruduğunu ve verim payını iyileştirdiğine yönelik yapılan çalışmalar son yıllarda artış göstermiştir. Araştırmacılar son zamanlarda çözünmeyen lif kaynağı olan lignoselülozun kanatlı hayvan beslemede kullanımına yönelmişlerdir. hem ucuz olması hemde atmosferdeki sera gazı salınımını azaltmak amacıyla Tarım ve gıda endüstirisinde oluşan insanlar tarafından tüketilmeyen lignoselülozca zengin ürünlerin alternatif yem katkı maddesi olarak kullanımını hem ucuz olması hemde sera gazı salınımını önlemek amacıyla yaygınlaştırmıştır. Özellikle buğday kepeği, talaş, kozolak, şeker kamışı, yulaf kabuğu, mısır koçanı, buğday sapı, yaprakları dökülen ağaçlar, ayçiçeği kabuğu, soya fasülyesi kabuğu gibi endüstiriyel yan ürünler lignoselülozca zengin kaynaklarıdır. Yapılan çalışmadalarda kanatlı rasyonlara %0.05 ile %2 arasında lignoselüloz ilavesinin canlı ağırlık artışı, yemden yararlanmayı iyileştirdiği, bağırsak bakterilerinden Lactobacillus ve Bifidobacterium sayısını artırdığı ve E. coli sayısını ise azalttığı belirtilmiştir. Ayrıca lignoselüloz enzim aktivitesinde artışa sebep olduğu ve bağışıklık mikrobiyotasını olumlu yönde iyileştirildiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, lignoselülozun kanatlı beslemesi için kullanılması, yem formülasyonları ve beslenme gereksinimlerine dikkat ederek dikkatlice yapılmalıdır.
Lignocellulose is a mixture composed of cellulose, hemicellulose, and lignin found in plant cell walls. In recent years, there has been an increasing trend in studies suggesting that adding fiber to the diets of poultry can help maintain animal health and improve productivity. Researchers have recently focused on using lignocellulose, an insoluble fiber source, in poultry feeding. Lignocellulose-rich products in the agriculture and food industry that humans do not consume are being explored as alternative feed additives due to their cost-effectiveness and potential to reduce greenhouse gas emissions. Especially industrial by-products such as wheat bran, sawdust, cones, sugar cane, oat husk, corn cob, wheat stalk, deciduous trees, sunflower husk, and soybean husk are rich sources of lignocellulose. Studies have shown that adding lignocellulose to poultry diets at levels ranging from 0.05% to 2% increased body weight gain, improved feed conversion ratio, increased the populations of beneficial gut bacteria like Lactobacillus and Bifidobacterium, and reduced the population of E. coli in the intestines. Additionally, lignocellulose has been found to increase enzyme activity and positively influence the immune microbiota. In conclusion, using lignocellulose in poultry feeding should be done carefully, considering feed formulations and nutritional requirements.