Samsun İli İçerisindeki Amatör ve Profesyonel Futbolcuların Beslenme Alışkanlıkları


İlhan A., Tokay A., Özenoğlu A.

Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.1, sa.1, ss.42-54, 2016 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2016
  • Dergi Adı: Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini
  • Sayfa Sayıları: ss.42-54
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç: Bu araştırmanın amacı, amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının ve farklılıklarının incelenmesidir.

Metod: Çalışma; Aralık, Ocak, Şubat 2013-2014 tarihlerinde Samsun ili içerisinde futbol yaşantısını sürdüren 25 profesyonel ve 100 amatör futbolcu oluşturmaktadır. Profesyonel grup Samsunspor, amatör grup ise Samsun Kadıköyspor futbolcuları arasından seçilmiştir. Beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesinde, oluşturulan anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programının SPSS20 sürümünde değerlendirilmiş, grupların istatistik olarak karşılaştırılmasında ki-kare testi kullanılmıştır.

Bulgular ve Sonuçlar: Profesyonel futbolcuların yaş ortalaması 25,28±3,72, amatör grubun yaş ortalaması ise 20,05±2,05’dir. Haftada kaç gün idman yapıldığı, ağırlık çalışması yapma durumu ile vitamin-mineral preparatı, sporcu içeceği ve enerji içeceği kullanımlarında amatör ve profesyonel sporcular arasındaki fark anlamlı olarak saptanmıştır (p<0.05). Protein tozu kullanımda ise her iki grup arasında anlamlı bir ilişki belirlenememiştir (p>0.05). Düzenli kahvaltı, öğle ve akşam yemeği tüketimleri ile maçtan 1 saat önce ara öğün tüketmede ise profesyonel sporcular amatör meslektaşlarına göre konuya daha bilinçli yaklaşmaktadır (p<0.05). Et ve et ürünleri tüketiminde ise her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Daha önce diyetisyen gözetiminde diyet yapma konusunda da profesyonel sporcuların, (3)amatörlere göre konuya daha bilinçli yaklaştıkları saptanmıştır (p<0.05). Beslenme alışkanlıkları, birçok faktörden etkilenebilmektedir.

Klinik Katkı: Sağlıklı bir diyete sahip olan sporcuda yapılan antrenmanın etkinliği maksimuma ulaşır ve sporcu kendini zinde hisseder. Yeterli ve dengeli bir diyet, hastalanma ve sakatlanma riskini minimuma indirirken, maç sonrası ya da sakatlanma sonrasında toparlanma süresini kısaltır. Dengeli bir diyet sporcunun sadece performansını arttırmakla kalmaz, ona yaşam boyu sağlık ve zindelik sağlar. Bu değerler dikkate alındığında, çalışmamızın verileri hayli dikkat çekici ve önemli olsa da daha kapsamlı ve geniş perspektifli yapılacak çalışmalara, özellikle daha sağlıklı ve bilinçli sporcular yetişmesinde, ihtiyaç duyulmaktadır.