AICNHS 1ST INTERNATIONAL CONFERENCE ON NEW HORIZONS IN SCIENCE, Cairo, Mısır, 12 - 15 Ocak 2023, cilt.1, ss.16-17, (Özet Bildiri)
ÖZET
Hidroponik yem üretim sistemi özellikle arpa, buğday, tritikale, yulaf, çavdar, mısır gibi serim
iklim tahıllarının iklim kontrollü ortamlarda tohumlarının çimlendirilerek hayvan yemi olarak
kullanıldığı sistemlerdir. Optimum sıcaklık, nem, ışık ve hava koşullarının sağlanmasıyla yedi
gün içerisinde tohum ağırlığının yedi katına kadar taze yeşil yem üretilebilmektedir. Bununla
birlikte sistemin çok iyi tanımlanması, avantaj ve dezavantajlarının yanında sürdürülebilirlik
açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sistemde tohumların çimlenmesinden hasat
edilmesine kadar, kuru madde, protein, vitamin, mineral madde ve antibesinsel madde
içeriğinde değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimler sistemin kuruluş ve kullanımıyla
birlikte değerlendirilmelidir. Geleneksel üretime göre üretimin mevsime bağlı olmaması,
kontrollü su tüketimi, 7-8 günde ürüne dönüşüm, birim alandan kaliteli ve fazla ürün, daha az
işçilik, minimum atık ve kayıp, antibiyotik, hormon pestisit ve herbisit kullanımın olmayışı,
fosil yakıt kullanılmaması, rasyon sindirimini arttırması, üreme etkinliği ve genel hayvan
sağlığını iyileştirmesi, daha az sera gazı emisyonu üretimine sebep olması, teknolojik
uygulamalarla geliştirilebilir olması başlıca avantajlarıdır. Sistemin ve tohumların maliyetinin
yüksek olması, sistemde küf ve küfe bağlı aflatoksin oluşma ihtimali, birim kuru madde
maliyetinin yüksek olması, ürünün depolanamaması gibi dezavantajları da vardır. Hidroponik
yem sistemi üreticilerinin ve kullanıcıları iyi bir eğitim görmelidirler. Tohumculuk, sistem
onarım, bakım ve parça sağlayan diğer destek işletmelerinin de iyi bir ivme kazanması
gereklidir. Ancak çiftçilerin alışılagelmiş üretimlerini bırakmaları, sürdürülebilir tarım
uygulamalarının işletmeler için ekonomik avantaj sağlamasına bağlıdır. Sonuç olarak;
sürdürülebilirliğin temel bileşenleri olan çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişim
esas alınmalıdır. Hidroponik yem üretim sistemlerin sürdürülebilirlik potansiyelini en üst
düzeye çıkarmak için, ilgili teknolojilerin yaygınlaştırılarak, enerji ve arazi kullanımı gibi
alanlarda etkili politikalar geliştirmeli ve uygun stratejilerle desteklenmelidir. Çünkü toplum,
bölge ve ülke kaynaklarının sürdürülebilir olarak kullanımı bu tür stratejik uygulamalar
yoluyla gerçekleşir.
Anahtar Kelimeler : hidroponik, yem, sürdürülebilirlik