Türkiye’de Yerfıstığı (Arachis Hypogaea)Üretiminin Yaygınlaştırılması


Creative Commons License

KAYA A. R. , Eryiğit T. , GEDİK O., USLU Ö. S. , EROL A., ÖZKAN H., ...Daha Fazla

12. Tarla bitkileri Kongresi, Kahramanmaraş, Türkiye, 12 - 15 Eylül 2017, ss.151

  • Basıldığı Şehir: Kahramanmaraş
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.151

Özet

İçerdiği yağ, protein, karbonhidrat, vitaminler ve mineral maddeler sebebiyle insanlar ve hayvanlar için değerli bir besin kaynağı olan yerfıstığı yazlık yetiştirilen, kumsal toprakları seven yağlı tohumlu bitkilerden biridir. Türkiye’de sadece çerezlik olarak tüketilmektedir. Oysa yağındaki tat ve dayanıklılık özellikleri bakımından pek çok bitkisel yağdan daha üstün olduğundan yağlık olarak da tüketilebilmektedir. Dünyada tek yıllık yağ bitkileri arasnda soya, kolza ve ayçiçeğinden sonra en fazla üretilen yağ bitkisidir. Ülkemizde diğer yağlı tohumlu bitkilerde olduğu gibi, yerfıstığı veriminin arttırılması, potansiyel alanlarda üretiminin de yaygınlaştırılarak, yağ içeriği yüksek çeşitlerin geliştirilmesinin yanında, yoğun çerezlik olarak tüketilmesi hususu da göz önüne alınarak çerezliğe uygun çeşitlerin geliştirilmesi, üretilmesi ve yaygınlaştırılması için destek ve teşviklerin artırılarak sağlanması gerekir. Bu çalışmada yerfıstığının çerezlik yağlık olarak kullanımının nedenleri belirlenmiştir. Ekim alanları, yerfıstığı için devlet teşvikleri araştırılmıştır. Sorunlar ve çözüm yolları ortaya konulmuştur.