Secale cereale L. (Çavdar) meyvesi dekoksiyon ekstresinin sağlıklı ve diyabetli farelerde hipoglisemik etkisinin araştırılması


ÖZBEK H., ÖZGÖKÇE F., CEYLAN E., TAŞ A., TUNÇTÜRK M.

Van Tıp Dergisi, cilt.9, sa.3, ss.73-77, 2002 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 9 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2002
  • Dergi Adı: Van Tıp Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.73-77
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Secale cereale L. (çavdar) meyvesi dekoksiyon ekstresinin, sağlıklı ve diyabetli farelerde hipoglisemik etkisinin araştırılması. Yöntem: Alloksanla diyabet oluşturulmuş farelere ve sağlıklı farelere Secale cereale L. ekstresi, glibenclamide (referans) ve serum fizyolojik (kontrol) oral yolla verilip; sıfırıncı, birinci, ikinci, dördüncü ve 24. saatlerde, farelerin kuyruk veninden kan alınarak açlık kan şekeri düzeyleri ölçüldü; sonuçlar tek yönlü varyans analizi ile test edildi. Bulgular: Secale cereale L. ekstresinin; alloksanla diyabet oluşturulmuş farelerde serum fizyolojik grubuna göre açlık kan şekerini birinci saatte (p<0.05) ve ikinci saatlerde (p<0.01) anlamlı derecede düşürdüğü, dördüncü ve 24. saatlerde bu etkinin görülmediği (p>0.05); glibenclamidein, serum fizyolojik grubuna göre açlık kan şekerini birinci, ikinci ve dördüncü saatlerde anlamlı derecede düşürdüğü (p<0.001), 24. saatte bu etkisinin ortadan kalktığı (p>0.05); glibenclamide'in, Secale cereale L.'ye göre açlık kan şekerini birinci ve ikinci saattlerde p<0.001, dördüncü saatte p<0.05 düzeyinde anlamlı derecede daha fazla düşürdüğü, 24. saattte ise her ikisi arasında anlamlı bir fark bulunmadığı gözlenmiştir (p>0.05). Sağlıklı farelerde gruplar arasında açlık kan şekeri yönünden yapılan ölçümlerde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Secale cereale L. meyvesi dekoksiyon ekstresinin, referans ilaç olarak kullanılan glibenclamideden anlamlı derecede düşük düzeyde, yaklaşık dört saat süren zayıf bir hipoglisemik etki gösterdiği gözlendi.
Aim: Investigation of the hypoglycemic effect of secale cereale L. fruit decoction extract in healthy antf diabetic mice. Method: Extract of Secale cereale L., glibenclamide (as a reference group) and physiologic saline (control group) were administrated perorally to the healthy and diabetic mice induced with alloxan. Before treatment,at the first, second, third, fourth and 24th hours, blood was taken from the vena coccygea of mice and Blood glucose levelswere measured. Results were tested by One-way ANOVA. Results:When compared with physiologic saline group, it was observed that Secale cereale L. extract decreased blood glucosevalues significantly in diabetic mice induced withalloxanat the first (p<0,05) and second hour (p<0,01), this effect was notobservedatthefourthand24thhour. Glibenclamidedecreasedbloodglucosevalues significantly at the first, second and fourth hours (p<0,001); this effect was disappeared at the 24th hour. When compared with Secale cereale L., it was observed that glibenclamide decreased blood glucose values more significantly at the first, second and fourth hours (p<0,001), there was notsignificant difference between tjyo groups (p>0,0S) at the 24th hour. There was not significant difference in blood glucosevaluesmeasurementsamong groupsof healthy mice. Conclusion: It was observed that the decoction extract of Secale cereale L. has significantly lower effect (weak hypoglycemic effect lasting for nearly four hours) when compared with glibenclamide which was used as a reference agent.