BEBEKLİK, OKUL ÖNCESİ VE OKUL DÖNEMİ ÇOCUKLARDA BESLENME


Tuncay R. M.

ANKARA INTERNATIONAL CONGRESS ON SCIENTIFIC RESEARCH-VII , Ankara, Türkiye, 2 - 04 Aralık 2022, ss.821-838

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.821-838
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsan hayatında sağlığın temelini oluşturan beslenme, bebeklik ve çocukluk döneminde ayrı bir öneme sahiptir. Bireyin gelişiminde sadece genetik faktörlerin değil aynı zamanda 

çevrenin ve beslenmenin de etkili olduğu bilinmektedir. Çocukların yemeklerinin bileşimi ve nasıl hazırlandıkları yaşa göre farklılık gösterir. Büyümenin en hızlı olduğu dönem olan 0-2 yaş arası çocuklarda beslenmenin üzerinde daha çok durulması gerekmektedir. Çocuklarda doku yapımı fazla olmasından dolayı protein, vitamin ve mineral ihtiyacı daha fazladır. 

Sindirim sisteminin tam gelişmiş olmaması ve kendi kendine beslenebilme yeteneklerinin az olması çocukların diyetlerinde belirli yiyeceklerin bulunmasını zorunlu hale getirir. 

Çocuklarda bedensel ve ruhsal gelişme üzerinde beslenmenin çok önemli etkileri vardır. Anne sütünün erken kesilmesi, çocukların besin ihtiyaçlarının yeterli miktar ve çeşitlilikte 

karşılanamaması, yoksulluk ve sık sık enfeksiyonlara yakalanma gibi nedenler kötü beslenme durumunda ortaya çıkmaktadır. Kötü beslenme, çocuklarda zihinsel yeteneklerde kayıp, enfeksiyonlara yakalanmaya, kalıcı zihinsel ve bedensel özürlere neden olabilmektedir. Küçük yaşlarda uzun süreli yetersiz protein ağırlıklı bir beslenme, bedensel ve ruhsal 

yeteneklerin gelişimini aksatırken gereğinden fazla beslenme de ise yalnızca yağ dokunun aşırı gelişmesi sağlanmaktadır. Çocuklukta aşırı beslenme alışkanlığı çoğunlukla yetişkinlikte de sürdürülmekte ve bu durum ilerde hastalıklara yatkınlık ve kısa bir ömür anlamına gelmektedir. Çocuklarda her gelişim aşamasında beslenme şeklinin dikkatle düzenlenmesi gerekmektedir. Bebeklik, okul öncesi dönem çocukluğu, okul dönemi çocukluğu ve ergenlik dönemi (adolesan) aşamalarının dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Bu gelişme aşamalarının her birinin beslenmede ayrı bir özelliği vardır. Sonuç olarak, Çocukların büyüme ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları enerji ve besin öğelerini yetersiz almaları, onlarda çok çeşitli ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bebeklik çağından başlayarak çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik döneminde bireyler dikkatle izlenerek onların düzenli ve yeterli bir şekilde beslenmeleri ve beslenme sorunlarına tam zamanında ve etkili müdahaleler yapılarak çözüm getirilmesi şarttır. Gerektiğinde ailelere sağlıklı bireylerin beslenmesinin yanında enfeksiyon hastalıkları, diyabet, besin alerjileri, kaşeksi, obezite ve metabolik hastalıklarda da nasıl bir beslenme programının takip edilmesi gerektiği öğretilmelidir.  

Nutrition, which forms the basis of health in human life, has special importance in infancy and childhood. It is known that not only genetic factors but also the environment and nutrition are influential in the development of the individual. The composition of children's meals and how they are prepared differ according to age. Nutrition should be emphasized more in children between 0 and 2 years of age when growth is the fastest. Children need more protein, vitamins, and minerals because of their high tissue production. The incomplete development of the digestive system and the low ability to feed themselves make it essential that children's diets include certain foods.  Nutrition has very important effects on the physical and mental development of children. Reasons such as early cessation of breast milk, insufficient amount and variety of nutritional needs of children, poverty, and frequent infections occur in malnutrition. Malnutrition can lead to loss of mental abilities, infections, and permanent mental and physical disabilities in children. A prolonged protein-deficient diet at a young age impedes the development of physical and mental abilities, whereas overnutrition leads to excessive development of adipose tissue. Excessive eating habits in childhood are often continued into adulthood, leading to susceptibility to disease and a shorter life span. At every stage of development in children, the diet needs to be carefully regulated. The stages of infancy, preschool childhood, school-age childhood, and adolescence (adolescence) need to be carefully monitored. Each of these developmental stages has a distinct nutritional characteristic. In conclusion, inadequate intake of energy and nutrients that children need for their growth and development can lead to a wide range of severe health problems. Starting from infancy through childhood, adolescence, and adulthood, individuals should be carefully monitored to ensure that they receive regular and adequate nutrition and that their nutritional problems are addressed through timely and effective interventions. When necessary, families should be taught how to follow a nutrition program for infectious diseases, diabetes, food allergies, cachexia, obesity, and metabolic diseases, as well as the nutrition of healthy individuals.