Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi), cilt.2, sa.2, ss.136-143, 2015 (Hakemli Dergi)
Kabak (Cucurbita pepo L.), Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinde yetiştirilen önemli bir üründür. Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV), kabakgiller (Cucur bitaceae) familyasının tüm türlerini etkilemekte ve yıkıcı etkisinden dolayı bü- yük ekonomik zararlara neden olmaktadır. Kabak türleri ve genotipleri, ZYMV’ne dayanıklılık için uzun süredir dünyanın birçok bölgesinde taranmak tadır. Literatürde ZYMV’ye dayanıklı genetik kaynaklar rapor edilmiş olsa da, gerçekte bu kaynakların virüsün kimi şiddetli ırklarına karşı dayanıksız oldukları bildirilmektedir. Bu nedenle yürütülen bu çalışma ile ZYMV’ye dayanıklılık gösteren kabak çeşitlerinin veya genotiplerinin sayısının arttırılması hedeflen miştir. Çalışmada 2005 yılında Kırşehir, Kayseri, Sakarya, Tekirdağ, Nevşehir ve Konya’dan toplanan genotipler kullanılmıştır. 2006 ve 2010 yılları arasında bu genotiplerin kedilenmesi ve seleksiyonu gerçekleştirilmiş ve S5 generasyon ları üretilmiştir. Yüksek verimli, albenisi yüksek ve kolay çıtlanan 108 kabak çeşit veya genotipi toplanarak ZYMV’ye dayanaklılık bakımından test edilmiş- tir. Test edilen kabak çeşit adaylarının hiç birisinin ZYMV enfeksiyonuna karşı tolerant, dayanıklı ya da immun olmadığı test edilmiştir. Test edilen ümitvar ka bak bitkilerinin tümü, ZYMV Türkiye izolatına karşı şiddetli viral simptomlar sergilemiştir. Tüm testlenen adaylarda hastalık şiddetinin %60 ile %100 arasında değişen aralıklarda farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. |
Edible pumpkin seeds (Cucurbita pepo L.) is a major crop in all geographical regions of Turkey. Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV) affects all agricultural species of the Cucurbitaceae and is of great economic importance because of its destructive nature. Edible pumpkin seeds has long been screened extensively for resistance to ZYMV. Although there are reported resistance sources for ZYMV, it is aimed to identify additional sources of resistance, since the initial sources of resistance are not resistant to some of the severe strains of the virus. In this study genotypes collected from Eskişehir, Konya, Nevşehir, Tekirdağ, Sakarya, Kayseri and Kırşehir in 2005 were used. Between 2006 and 2010 the selfingand selections of these genotypes were done and S5 generations were produced. A total of 108 edible pumpkin seeds accessions, exhibiting the traits of easily crackable, attractive and high productive, were tested against ZYMV resistance. Among the tested samples none of the edible pumpkin seeds accessions were found immune, resistant, or tolerant against ZYMV infection. Tested accessions
|