Van İli Erciş İlçesinde Halk Elinde Yetiştirilen Akkaraman ve Morkaraman Koyunlarına ait Sütlerin Bazı Kimyasal ve Fiziksel Özelliklerinin Araştırılması


Creative Commons License

Tulmaç F., Demirel A. F.

3rd International Conference on Agriculture, Food, Veterinary and Pharmacy Sciences, Bayrut, Lübnan, 10 - 12 Kasım 2023, ss.111-112

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Bayrut
  • Basıldığı Ülke: Lübnan
  • Sayfa Sayıları: ss.111-112
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, Van İli Erciş ilçesinde halk elinde yetiştirilen Akkaraman ve Morkaraman koyunlarına ait sütlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini 50 baş Akkaraman ve 50 baş Morkaraman koyunu oluşturmuştur. Koyunlardan süt numuneleri alınmış ve süt analiz cihazı ile kimyasal ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Akkaraman ve Morkaraman koyunlarının süt bileşenlerinin karşılaştırılması bağımsız örneklem t testi ile belirlenmiştir. Süt bileşenlerinin birbiri arasındaki ilişki ise pearson korelasyon analizi ile belirlenmiştir. Çalışmada, Akkaraman ve Morkaraman koyunlarının yağsız kuru madde oranı, süt yağ oranı, süt protein oranı, laktoz oranı, özgül ağırlık, donma noktası, elektrik iletkenliği ve pH değerleri genel olarak sırasıyla; %11.70 ve %11.78, %8.32 ve %8.52, %4.29 ve %4.32, %6.43 ve %6.47, 1.036 ve 1.036 g/cm3, -0.862 ve -0.872 °C, 4.92 ve 4.86 mS/cm, 6.49 ve 6.47 olarak tespit edilmiştir. Analiz edilen özellikler bakımından Akkaraman ve Morkaraman koyunları arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, Van ili Erciş ilçesinde halk elinde yetiştirilen Akkaraman ve Morkaraman koyun sütlerinin analiz edilen özellikler bakımından benzer olduğu ancak Akkaraman ve Morkaraman koyun sütlerine ait yağ oranlarının literatür bulgulardan daha yüksek olduğu, dolaysıyla Akkaraman ve Morkaraman koyun sütlerinin içerdikleri yüksek yağ oranları bakımından nitelikli süt oldukları sonucuna varılmıştır.

This study was carried out to investigation of chemical and physical properties of milk of Akkaraman and Morkaraman Sheep raised by farmer in Erciş district of Van province. The material of the study consisted of 50 Akkaraman and 50 Morkaraman sheep. Milk samples were taken from sheep and chemical and physical properties of the milk samples taken were determined with a milk analyzer. Independent sample T test was used to compare the milk components of Akkaraman and Morkaraman sheep. The relationship between milk components was determined by correlation analysis. In the study, solid not-fat content, fat content, protein content, lactose content, specific gravity, freezing point, electrical conductivity and pH values of Akkaraman and Morkaraman sheep were generally; 11.70% and 11.78%, 8.32% and 8.52%, 4.29% and 4.32%, 6.43% and 6.47%, 1.036 and 1.036 g/cm3, -0.862 and -0.872 °C, 4.92 and 4.86 mS/cm, 6.49 and 6.47, respectively. It was determined that there was no statistically significant difference between Akkaraman and Morkaraman sheep in terms of the analyzed properties. In conclusion, the analyzed milk properties of Akkaraman and Morkaraman sheep milk grown by the public in the Erciş district of Van province were similar, however, the fat content of Akkaraman and Morkaraman sheep milk is higher than the literature findings, therefore, it has been concluded that Akkaraman and Morkaraman sheep milk are qualified milk in terms of their high-fat content.