ULUSLARARASI VİZYON VAN KONGRESİ, Van, Türkiye, 8 - 09 Şubat 2024, ss.311
Süt, dengeli ve sağlıklı beslenmede oldukça önemli bir gıda maddesidir. Türkiye’de üretilen
sütün %92.5’i inek sütünden oluşmaktadır. Bu nedenle toplumun ihtiyaç duyduğu süt ve süt ürünlerinin
yeteri kadar üretilebilmesi, süt sığırcılığı işletmelerinin varlıklarını sürdürebilmeleri ile mümkündür. Süt
sığırcılığı işletmelerinin üretime devam edebilmesi, teknolojik yenilikleri ve değişen pazar koşullarına
uyum sağlayabilmesi için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi mutlaka desteklenmelidir. Bu doğrultuda
çalışmanın amacı, Van ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin tarımsal desteklerden faydalanma
durumlarını ve tarımsal desteklere olan bakış açılarını belirlemektir. Araştırmanın ana materyalini
Tuşba, Muradiye ve Gevaş ilçelerinde süt sığırcılığı yapan 178 işletmeden toplanan anket verileri
oluşturmaktadır. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı ve çapraz
tablolar kullanılmıştır. Araştırmada işletmelerin %89.9’unun tarımsal desteklerden faydalandığı,
%10.1’inin faydalanmadığı, desteklerden faydalanamayan işletmelerin %50.0’si işletmelerinin küçük
olduğu, %27.8’i desteklerden haberdar olmadığı ve %22.2’si tapu sorunları nedeniyle desteklerden
faydalanamadığı, işletmelerin sırasıyla en çok buzağı, mazot ve gübre desteklerinden faydalandıkları
belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca işletmelerin %40.0’ının tarımsal destekleri teşvik edici bulduğu,
%58.8’inin desteklerin yeterli olmadığı, %46.1’inin tarımsal destekleri tarımsal alanda harcadığı ve
tarımsal desteklerle ilgili en önemli sorunun desteklerin zamanında ödenmemesi olduğu tespit
edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ilde süt sığırcılığı işletmelerinin gelişmesi ve sürdürülebilir
olması için tarımsal desteklerin artarak devam etmesi ve özellikle desteklerden faydalanamayan
işletmelerin var olan sorunlarının çözülmesinin önem arz ettiği söylenebilir.
For a balanced and healthy diet, milk is considered as an essential item among the food products.
Milk provided from dairy cattle consists of 92.5 % of total milk production in Turkey. Given this figures,
dairy cattle sector needs to be sustainable and continue their existence. Taking into consideration the
changing market conditions, global competition and technological innovations, this sector should be
supported with suitable means. The study aims determining the level of producers’ benefitting from
agricultural supports and their views in this regard. The data were collected from 178 dairy cattle farms
in Tuşba, Muradiye and Gevaş districts of Van Province and was classified by frequency distribution
and cross tables. A great deal of the farms (89.9%) benefited from agricultural supports. Half of farms
which could not benefitted from the supports stated the reason as smallness of their farms. On the other
hand, 27.8 and 22.2 % of farms could not benefitted from the support because of not being the awareness
of supports and the title deed problems, respectively. The farms benefited most from calf, diesel and
fertilizer supports, respectively. While more than half of the farms indicated that the supports were not
sufficient, those who found the agricultural supports encouraging were 40.0 %. Nearly half of the
producers spent the support in agricultural fields. Payment delays were stated as the major setbacks
regarding the efficient utilization of the supports. In light of results, we strongly recommend that
agricultural supports be sufficient and sustainable and paid in time while the required measured taken
for those who could not benefitted from supports