ROSA L. TÜRLERİNİN (ROSACEAE) TÜRKİYE'DE ETNOBOTANİK KULLANIMI


Özgökçe F., Özçelik H.

11th EMS International Research Conference on Engineering & Technology Sciences in Mecca & Medina 07-14 January, 2024", "11th EMS International Research Conference on Medical & Health Sciences in Mecca & Medina 07-14 January, 2024", Makkah, Suudi Arabistan, 7 - 14 Ocak 2024, cilt.1, sa.1, ss.25-32

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Makkah
  • Basıldığı Ülke: Suudi Arabistan
  • Sayfa Sayıları: ss.25-32
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, Türkiye’de Rosa L. türlerinin kullanımına yönelik olarak hazırlanmıştır. 2006 yılından bu yana tarafımızdan Türkiye’deki Rosa taksonlarının coğrafi dağılışı, ekolojisi, ekonomiye katkısı, etnobotaniği, ürünleri ile bu ürünlerin kullanımı üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Bu bildiride ise Türkiye’de Rosa taksonlarından üretilen ekonomik amaçlı ürünler hakkında genel bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Rosa cinsinin gen merkezi Türkiye olarak belirlenmiştir. Çiçeği kullanılan Rosa türleri ‘Gül’, meyvesi kullanılanlar ‘Kuşburnu’ ve meyvesi endüstriyel amaçlı olan ve seri üretimi yani tarımı yapılanlara ise ‘Meyve gülü’ denilmektedir. Türkiye’de 47 türe bağlı 55 takson, toplam olarak 500 kadar genotip belirlenmiştir. Bu türlerden 25’i yabani, diğer 22’si eski bahçe gülüdür. En çok genotip eski bahçe güllerindedir: R. odorata 19, R. borboniana 15, R. chinensis 7, R. centifolia 6, R. banksiae 6, R. alpina 4 genotiple temsil edilir. Türaltı taksonların çok azı adlandırılabilmiştir. Ekonomik amaçlı adlandırılmış kültivar sayısı 24’tür. Her bir grubun ekonomik amaçlı kullanımı farklıdır. Gül, Hz. Muhammed (SAV) ile özdeşleştirildiği için müslümanlarca ayrı bir önemi vardır. İçki, uyuşturucu gibi İslam dininde yasak olan ürünlerin imalatında kullanılması tercih edilmez. Tarımsal amaçlı olarak Solucan gübresi (katı ve sıvı), Camgül ve Gül fidanları üretilip piyasada satılmaktadır.

Türkiye’de Rosa taksonlarından üretilen ürünlerin adları, elde edilişi ve kullanım amaçları şöyledir:

Endüstriyel ürünler: Rosa damascena çiçeklerinin işlenmesiyle elde edilen ham maddeler:

-Damıtılması ile; gül yağı, gül suyu, gül esansı. Bu ürünler gıda, ilaç, kozmetik ve temizlik amaçlıdır.

-Kimyasal çözücülerle muamele edilerek elde edilen ham maddeler; gül konkrekti, gül absolütü ve gül vaxı (mum). Bu ürünler kozmetik ve temizlik amaçlıdır.

-Çiçeklerin kurutma fırınlarında kurutulması ve mekanik işlemlerle elde edilen ham maddeler; gül çiçeği kurusu, gül suyu, tomurcuk granülü ve gül tozu. Bu ürünler gıda (özellikle şekerleme) katkı maddesi amaçlıdır.

-Evsel ihtiyaçlar yerel halkın çiçeklerin geleneksel kısmi fermentasyonu elde edilen ürünler; gül mayası, gül sirkesi, gül şurubu ve temizlik ürünleri.

Tarafımızdan araştırılarak laboratuvar şartlarında üretilen henüz piyasaya sürülmemiş kuşburnu ürünleri de vardır: Kuşburnu pekmezi ve şerbeti, Kuşburnu ekşisi, Kuşburnu salçası, Kuşburnu tozu, Kuşburnu marmelatı, Kuşburnu yağlı suyu, Kuşburnu yağı, Kuşburnu sirkesi, Kuşburnu çayları ve kahveleri, Kuşburnu yanık kremi ve Losyonu, Gül boyası. Bildiride bu ürünler detaylı olarak anlatılmaktadır. 

This study was prepared for the use of Rosa L. species in Türkiye. Since 2006, we have been conducting research on the geographical distribution, ecology, contribution to the economy, ethnobotany, products and use of Rosa taxa in Türkiye. In this paper, it is aimed to give general information about the economical products produced from Rosa taxa in Türkiye.

The gene center of the Rosa genus has been determined as Türkiye. Rosa species whose flowers are used are called 'Rose', those whose fruits are used are called 'Rose Hips', and those whose fruits are used for industrial purposes and are mass produced, i.e. cultivated, are called 'Fruit roses'. In Türkiye, 55 taxa belonging to 47 species and a total of about 500 genotypes have been determined. 25 of these species are wild and the other 22 are old garden roses.

The most genotypes are in old garden roses: R. odorata is represented by 19, R. borboniana by 15, R. chinensis by 7, R. centifolia by 6, R. banksiae by 6, R. alpina by 4 genotypes. Very few of the subspecific taxa have been named. The number of cultivars named for economic purposes is 24. The economic use of each group is different. Rose has a special importance for Muslims because it is identified with the Prophet Muhammad (PBUH). It is not preferred to use it in the production of products that are prohibited in Islam, such as alcohol and drugs. Worm compost (solid and liquid), Camouflage and Rose saplings are produced and sold in the market for agricultural purposes.

The names, production and intended use of the products produced from Rosa taxa in Turkey are as follows:

Industrial products: Raw materials obtained by processing Rosa damascena flowers:

    -By distillation; rose oil, rose water, rose essence. These products are for food, medicine, cosmetics and cleaning purposes.

   -Raw materials obtained by treating with chemical solvents; rose concrete, rose absolute and rose wax (wax). These products are for cosmetic and cleaning purposes.

   -Raw materials obtained by drying flowers in drying ovens and mechanical processes; dried rose flower, rose water, bud granule and rose powder. These products are intended as food (especially confectionery) additives.

-Domestic needs products obtained from the traditional partial fermentation of flowers of the local people; rose yeast, rose vinegar, rose syrup and cleaning products.

There are also rosehip products that have not yet been released to the market, researched by us and produced under laboratory conditions: Rosehip molasses and sherbet, Rosehip sour, Rosehip paste, Rosehip powder, Rosehip marmalade, Rosehip oily water, Rosehip oil, Rosehip vinegar, Rosehip teas and coffees, Rosehip burn cream and Lotion, Rose paint. These products are described in detail in the declaration.