TÜRKİYE'NİN DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN Cardaria draba (L.) DESV. Subsp. draba TÜRÜNÜN MİNERAL İÇERİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA


Şelem E., Tunçtürk M., Tunçtürk R., Nohutçu L., Toprak T.

IV-INTERNATIONAL CONFERENCE OF FOOD, AGRICULTURE, AND VETERINARY SCIENCES On the occasion of the 40th Anniversary of Van Yüzüncü Yıl University , Van, Türkiye, 27 - 28 Mayıs 2022, cilt.1, sa.1, ss.100-105

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100-105
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Brassicaceae familyasından olan Cardaria draba (L.) Desv. subsp. draba türü ‘kır teresi’ olarak bilinmektedir. Gerek tarım dışı gerekse de tarım alanlarında bulunan kır teresi bulunduğu alanlarda yabancı ot olarak verdiği zararların yanında tibbi bitki olarak da kullanılmaktadır. Cardaria draba (L.) Desv. subsp. draba bitkisi geleneksel olarak farklı kültürlerde çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Çalışma materyalini oluşturan Cardaria draba (L.) Desv. subsp. draba türü David’in grid kareleme sistemine göre B9 karesindeki Bitlis iline bağlı Tatvan ilçesinde 2400 m rakımdan toplanmıştır. Türün teşhisi yapıldıktan sonra mineral içerik analizleri yapılmıştır.

Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre toplam kül oranı % 9.00, toplam azot içeriği % 2.23, ham protein oranı % 13.91, pH 5.62 ve ham selüloz oranı % 25.30 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, Cardaria draba (L.) Desv. subsp. draba türünde makro (Ca, K, Mg, Na, P, S) ve mikro (Fe, Mn, Zn, Cu) besin elementi ile bazı ağır metal (Cd, Co, Cr ve Pb) içerikleri belirlenmiştir. Besin elementi içeriğine bakıldığında makro besin elementleri içeriğinin K (16.98 g/kg) > Ca (9.90 g/kg) > P (3.35 g/kg) > S (2.25 g/kg) > Mg (1.77 g/kg) > Na (0.52 g/kg); mikro besin elementi içeriğinin Fe (285.94 mg/kg) > Zn (39.84 mg/kg) > Cu (11.71 mg/kg); ağır metal içeriğinin Co (1.00 mg/kg ) > Cr (0.52 mg/kg) > Pb (0.17 mg/kg) > Cd (0.09 mg/kg) şeklinde tespit edilmiştir.

Tıbbi olarak değerlendirilen türün besin elementlerince zengin olduğu ve ağır metal içeriklerinin Türk Gıda Kodeksindeki tolere edilebilir maksimum ağır metal limitlerinin çok altında olduğu belirlenmiştir.

Anahtar kelimeler: Ağır metal, Besin elementi, Brassicaceae, Tıbbi bitki