ISPEC 7 th INTERNATIONAL CONFERENCE on AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT 18-19 September 2021- MUS / TURKEY , Muş, Türkiye, 18 - 19 Eylül 2021, cilt.1, sa.1, ss.529-550, (Tam Metin Bildiri)
Türkiye’de bağcılık sosyoekonomik yönden önemli bir tarım kolu konumunda
bulunmaktadır. Ülkemizde bağcılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde iklim
yetiştiricilik üzerinde önemli etkiye sahiptir. Atmosferik faktörlerin bağ
yetiştiriciliği üzerindeki güçlü etkisi göz önüne alındığında, iklim
değişikliğinin gelecekte verim ve kaliteyi önemli ölçüde etkileyebileceği
düşünülmektedir. İklim değişikliklerinin yağış miktarı ve rezerv su
kaynaklarının azalmasına neden olarak, tarımsal faaliyetleri ve bitkilerin
doğal yetiştirilme alanlarını etkileyeceği öngörülmektedir. Yakın geçmişte
gerek ülkemiz gerekse Avrupa'daki birçok bağcılık bölgesinde kaydedilen
eğilimler, büyüme mevsimi ortalama sıcaklıklarında belirgin bir artışa işaret
etmektedir. Ayrıca, iklim değişikliği projeksiyonları, önümüzdeki on yıllarda
hem büyüme mevsimi sıcaklıklarında hem de yağışlarda önemli değişiklikler olacağına
dair belirteçleri bizlere sunmaktadır. Asmaların değişken ekolojik faktörlere
karşı hayatta kalma stratejileri olmasına rağmen, önümüzdeki yıllarda
olabilecek iklim değişikliğine ilişkin artan kanıtlar, bağcılık sektörü
açısından önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır. Kısa vadede adaptasyon
önlemleri ve çoğunlukla ürün yönetimi uygulamalarındaki değişikliklere
odaklanılması gerekmektedir. Ancak uzun vadede uyum önlemleri (çeşit, anaç ve
arazi seçimi) dikkate alınmalıdır.
Viticulture in Turkey is an important agricultural
branch as socioeconomic. In our country, the climate has a significant impact
on cultivation in the regions where viticulture is intensive.
Considered the strong impact of atmospheric factors on
vineyard cultivation, it is thought that climate change may significantly
affect yield and quality in the future. It is predicted that climate changes
will affect agricultural activities and natural growing areas of plants by
causing a decrease in the amount of precipitation and reserve water resources. The
trends recorded in many viticulture regions both in our country and in Europe
in the recent past indicate a significant increase in the average temperatures
of the growing season. In addition, climate change projections provide us with indications
that there will be significant changes in both growth season temperatures and
precipitation in the coming decades. Although vines have survival strategies
against variable ecological factors, increasing evidences concerning possible
climate change in the coming years necessitates taking measures for the
viticulture sector. In the short term, it is necessary to focus on adaptation
measures and changes in product management practices. But, long-term accordance
measures (variety, rootstock and land selection) should be considered.