Selülaz Enzimi ve Yağ Teknolojisinde Kullanımı


Yücel T., Eren O.

3rd International Congress on Multidisciplinary Natural Sciences International Congress on Multidisciplinary Natural Sciences, Ankara, Türkiye, 7 - 08 Aralık 2023, ss.213-216

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.213-216
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüz dünyasında enzimler, ilaç endüstrisinden gıda sanayisine kadar birçok alanda aktif şekilde kullanılmaktadır. Dünya enzim pazarı 2022 yılı itibariyle yaklaşık olarak 12,27 milyar dolar civarı bir ticari hacme sahiptir. 2030 yılına kadar yaklaşık olarak % 5-7 arası büyüyeceği tahmin edilen pazarda gıda ve içecek endüstrisi en yüksek hacme sahip alanlardan biridir. 2026 yılına kadar gıda ve içecek sanayisinin endüstriyel enzim hacminin 3 milyar dolardan fazla olacağı belirtilmektedir. Enzimleri kısaca biyokatalizör olarak tanımlayabiliriz. Enzim kaynakları bitki, hayvan ve mikroorganizmalar gibi farklı canlılar olabilmektedir. Gıda sanayisinde enzimler meyve suyu, şarap, şarküteri ürünleri, fırıncılık ürünleri gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır