BİLATERAL DUDAK-DAMAK YARIKLI BEBEĞİN NAZOALVEOLAR MOLDİNG TEDAVİSİ: VAKA RAPORU


Fahrzadeh N., Tunca Y., Bilen S., Tunca M.

VII.Balkan Ortodonti Uzmanları Birliği Kongresi XVIII. Uluslararası Türk Ortodonti Derneği Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2023, ss.352-353

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.352-353
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Dudak-damak yarıkları orofasial bölgenin en sık görülen konjenital anomalileridir. Bu anomali ile doğan bebeklerde nazoalveoler şekillendirmeye doğumdan hemen sonra başlandığında ailenin de uyumuyla başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Cerrahi öncesi yapılan nazoalveoler şekillendirme cerraha daha iyi bir operasyon sahası sağlamakla birlikte ameliyat sonrası hastaya daha iyi bir estetik ve fonksiyon sağlamaktadır. Bu olgu sunumunun amacı çift taraflı dudak, alveol, sert ve yumuşak damak yarığı olan bir bebeğin cerrahi öncesi tedavisinin sunulmasıdır

GEREÇ-YÖNTEM: Bu olgu sunumunda, kliniğimize yönlendirilen bilateral tam dudak-damak yarığına sahip erkek bebeğin nazoalveolar molding apareyi ile cerrahi öncesi tedavisi sunulmuştur. Hastanın polivinil siloksan ile ölçüsü alınarak nazoalveolar molding apareyi hazırlanmıştır. Protrüze pozisyondaki premaksillanın ideal konumlandırılması amacıyla apareyin ön kısmı modifiye edilerek premaksilla, strip bantlar ile tekrar konumlandırılmaya başlanmıştır. Tedavinin birinci aşamasında, bebek haftada 1 kez plağın aktive edilmesi için çağrılmıştır. Bebek apareye adapte olduktan sonra aparey üzerinde yapılan möllemeler ve eklemeler ile alveol segmentleri birbirine yaklaştırılmış ve yarığın daralması sağlanmıştır. 0.8 mm’lik Titanyum Molibden alaşımlı telden bükülen nasal çıkıntılar ile nasal şekillendirme yapılmıştır. Hastaya 20. haftada dudak operasyonu onuncu ayda ise alveol ve sert damak operasyonu gerçekleştirilmiştir.

SONUÇ: Çift taraflı dudak-damak yarıklı bebeklerde nazoalveolar molding apareyi cerrahi öncesi burun, dudak, alveol ve damak şekillendirmesi sağlayarak cerrahi başarıyı artırmaktadır.

AIM: Cleft lip and palate are the most common congenital anomalies of the orofacial region. When nasoalveolar molding is started immediately after birth in babies born with this anomaly, successful results are obtained with the compliance of the family. Preoperative nasoalveolar molding provides a better operating field for the surgeon and a better aesthetic and function for the patient after surgery. The aim of this case report is to present the preoperative treatment of an infant with bilateral cleft lip, alveolar, hard and soft palate.

MATERIAL-METHOD: In this case report, the preoperative treatment of a male infant with bilateral complete cleft lip and palate referred to our clinic with nasoalveolar molding appliance is presented. The patient was measured with poly-vinyl siloxane and nasoalveolar molding appliance was prepared. The anterior part of the appliance was modified for ideal positioning of the protruding premaxilla and the premaxilla was repositioned with strip bands. In the first phase of treatment, the baby was called once a week to activate the appliance. After the baby adapted to the appliance, the alveolar segments were brought closer to each other and the cleft was narrowed with the additions and modifications made on the appliance. 0.8 mm Titanium Molybdenum alloy wire was used to shape the nasal protrusions. The patient was operated lip surgery at 20 weeks and alveolar and hard palate surgery at tenth month.

CONCLUSION: In infants with bilateral cleft lip and palate, nasoalveolar molding appliance increases surgical success by providing preoperative nose, lip, alveolar and palate shaping.