HAGIA SOPHIA 7th INTERNATIONAL CONFERENCE ON MULTIDISCIPLINARY SCIENTIFIC STUDIES, İstanbul, Türkiye, 3 - 05 Şubat 2024, cilt.1, ss.345
ÖZET
Kamunun gündemi toplum var olduğundan beri farklı odaklar tarafından belirlenmek ve değiştirilmek istenmektedir. Bu odakların başında da medya ve politika gelmektedir. Bu iki odağın gündemi kamu gündeminin belirlenmesinde temel teşkil etmektedir. Bu çalışmada medya gündeminin belirlenmesi süreci, Türkiye’de yaşanan 6 Şubat Depremi bağlamında farklı bir perspektif ile ele alınmıştır. Uluslararası arenada uzun süredir gerilimlere sahne olan Türkiye -Yunanistan ilişkileri, bu gerilimin iki ülke medyasına yansıması ve 6 Şubat depremini bu ülkelerin medya gündemlerinde medyana getirdiği çarpıcı değişim çalışmanın ana konusu olarak ele alınmıştır. Bu kapsamda iki ülkede çevrimiçi yayın yapan ve benzer eğilimlere sahip iki gazetenin medya gündemi karşılaştırılmıştır. Yeterli veriye ulaşabilmek adına bu iki gazetenin 6 Ekim 2022 - 6 Mart 2023 tarihlerinde yayınlanan haberleri taranmış, her iki gazetede de yayınlanan Türkiye -Yunanistan konulu 215 haberin içerik ve söylem analizi yapılmıştır.
Yapılan çalışma sonunda ortaya konulmuştur ki incelenen ve deprem öncesini kapsayan dönemde iki çevrimiçi gazetenin de gündeminin ana teması Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilimdir. İki ülke medyasının da gerilimi tırmandırıcı bir dil kullandığı bu dönemde, medyanın gündemini belirleyen temel unsur politik aktörlerin yaptığı açıklamalardan üretilen haberleridir. Fakat deprem sonrası iki gazetenin de gündeminde çarpıcı bir değişim yaşandığı görülmüştür. İki çevrimiçi gazetede de gerginliği arttırıcı söylem yerini uzlaşmacı ve barışçıl bir dile bırakmıştır. Deprem öncesi dönemde haberlere yansıyan, iki ülke arasında uzun yıllardır gerilime neden olan ege adaları, göçmenler, deniz sahası, silahlanma gibi birçok konu iki gazetenin de yayımladığı haberlerde neredeyse hiç yer bulmamıştır. Depremin ortaya çıkardığı insani dramın yarattığı ortam hariç tutulursa bu dönemde iki ülke ilişkilerinde bu düzeyde bir değişime neden olacak iyileşme yoktur. Buna rağmen görülen radikal değişimin temel nedeni ise her zaman edilgen bir konumda olduğu düşünülen kamunun kendi gündeminin de olmasıdır. Ayrıca bu gündem medya ve politika gündemini değiştirebilecek güçtedir. Yani kamunun medya ve politik aktörlerin etkileri dışında, gerçek olaylardan kaynaklanan ve sanıldığından güçlü olan bir gündemi de vardır. Çalışmanın sonuçlarından da anlaşılacağı üzere kamu gündemi medya gündemini ve politika gündemini değiştirmiştir.
Anahtar Kelimeler: Medya Gündemi, Kamu Gündemi, Politika Gündemi