SUBMANDİBULAR SİALOLİTLERİN KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE ULTRASONOGRAFİ İLE İNCELENMESİ:OLGU SUNUMU


Kaya S.

27. ULUSLARARASI DİŞ HEKİMLİĞİ KONGRESİ, Ankara, Türkiye, 26 - 29 Ekim 2023

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş

Tükrük bezlerinin en yaygın hastalıkları sialolitlerdir. Yemek yeme esnasında ağrı ve şişlik sialolitlerin klinik bulgularındandır. Sialolitler en çok submandibular bezi %80, daha sonra parotisi %19 ve % 1 olarak sublingual bezi tutmaktadır. Tanısında okluzal radyografiler, panoramik radyografiler, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi yöntemleri ve manyetik rezonans görüntüleme oldukça faydalıdır.

Olgu Sunumu

60 yaşında kadın hasta kliniğimize intraoral olarak palpe edilen yemek esnasındaki ağrı ve şişlik şikayeti ile başvurmuştur. Hastadan alınan panoramik radyografide mandibula sol  kanin ve molar bölgede lokalize iki ayrı radyoopasite tespit edilmiştir. Ultrasonografik değerlendirmede iki ayrı hiperekoik alan rapor edilmiştir. Hastanın konik ışınlı bilgisayarlı tomografi değerlendirmesinde ise molar bölgede 8*6*12 ve kanin bölgesinde ise 7*4*7 mm boyutlarında iki radyopak lezyon izlenmiştir.

Sonuç

 Submandibular sialolitleri en yaygın tükrük bezi lezyonlarıdır. Diş hekimliği klinik uygulamlarında tanı amaçlı yaygın olarak kullanılan panoramik radyografilerdeki radyoopasite artışları hastanın klinik semptomları ile korele olarak değerlendirilmeli, gerekli durumlarda ek tanı yöntemlerine başvurulmalıdır.