Van Gölü'nde Taşımacılık: Dün, Bugün, Yarın


Creative Commons License

Deniz M.

Uluslararası Vizyon Van 2024 Kongresi, Van, Türkiye, 8 - 09 Şubat 2024, ss.664-691

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.664-691
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Van Gölü’nde taşımacılığın tarihi, akademik çalışmalarda, daha önce de ele alınan bir konudur. Bu çalışmanın amacı, Göl üzerinde yapılan taşımacılığın geleneksel tarih anlayışıyla birlikte, bugünü ve geleceğini de kapsayan boyutuyla konunun ele alınmasıdır. Çalışmada yöntem olarak arşiv araştırması ve literatür taraması yapılmıştır. Ek olarak bugün ve gelecek tasarımı bağlamında, ilgili kurum ve kişilerle yapılan görüşmelerle elde edilen bilgi ve istatistiklerin değerlendirilmesi yöntemi uygulanmıştır. Bu bağlamda alternatif taşıma alanları ile karşılaştırmalı analizlere yer verilir.

Elde edilen bulgulara göre Van Gölü’nde taşımacılığın antik çağdan beri yapıldığı görülmektedir. Günümüzde göl üzerinde yapılan taşımacılık iki temel alanda kendini göstermektedir. Birincisi bölgesel ve Türkiye-İran demiryolu güzergâhındaki vagonların feribotlara yüklenerek gölün karşı kıyısına ulaştırılması biçiminde yürütülmektedir. İkinci olarak göl içerisinde bulunan adalara yapılan turistik geziler biçimindedir. Bunlara ilaveten kısa bir dönem görev yapan ancak bugün atıl durumda bulunan Van-Edremit-Akdamar Adası güzergâhında çalışan Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki deniz otobüsünden bahsetmek gerekmektedir. Deniz otobüslerinin atıl durumda olmasının nedeni işletmenin sürekli zarar etmesidir. Bu Feribot işletmesi için de geçerlidir.

Bu olguya karşın İstanbul ve Marmara Denizi’nde çalışan deniz taşımacılığını kârlı olarak sürdüren örnekleri dikkate alındığında Van Gölü’nde bu yönde çalışmalar sürdürülebilir. Ayrıca elde edilen bulgulara bakıldığında deniz taşımacılığının en güçlü rakibi olan karayolu taşımacılığının bakım, onarım, yeni güzergâh giderleri ile karbon salınımı, karayolunda meydana gelen kazalardaki ölü-yaralı-sigorta-işgücü-maddi kayıplar dikkate alındığında araştırma sonuçları suyolu taşımacılığının geliştirilip daha çok kullanıcıyı kapsamasının bölge, ülke ve yaşanabilir bir dünya için olumlu sonuçlar getireceği beklenmektedir. Çalışmanın amacı, yöntemi, bulgular ve sonuçlarını içermelidir.