ÇOMÜ ZIRAAT FAKÜLTESI DERGISI, cilt.9, sa.2, ss.359-368, 2021 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma su stresi altında yetiştirilen soya fasulyesinde (Glycina max L.) rizobakteri uygulamalarının
bazı fizyolojik özellikler üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, tesadüf parselleri
deneme deseni’ne göre faktöriyel düzende 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada soya fasulyesi
(Glycine max L.) türüne ait Arısoy çeşidi kullanılmıştır. Denemede, bir kontrol (kontrol (B0), iki farklı bakteri
olan Azospirillum lipoferum, Bacillus megaterium ve bir adet mavi yeşil alg (Chlorella saccharophilia) ile üç
farklı sulama seviyesinin (%100, 50 ve 25) soyanın bazı fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkilerinin
incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yaprak alan indeksi (cm2), klorofil oranı (μg/cm2), yaprak dokularında
iyon sızıntısı (%), yaprak dokularında membran dayanıklılık indeksi (%), yaprak sıcaklığı (°C) yaprak
dokularında bağıl su içeriği (%) ve malondialdehit içeriği (nmol/g), gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen
ortalama verilere göre yaprak alan indeksi 7.6-10.6 cm2, klorofil oranı 27.5-29.8 μg/cm2, yaprak dokularında
membran dayanıklık indeksi %76.8-80.5 ve yaprak dokularında bağıl su içeriği % 69.3-82.6 arasında değişim
gösterirken, su kısıtlaması ile birlikte bu değerler azalış göstermiştir. Yaprak dokularında iyon sızıntısı % 19.5-
23.2, malondialdehit içeriği ise 1.7-1.9 nmol/g değerleri ile artış göstermiştir. Bu çalışmada kullanılan
rizobakteri ve maviyeşil alglerin incelenen fizyolojik özellikler üzerinde su stresin olumsuz etkisini azaltıcı ve
düzenleyici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.