3. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma Kongresi, Van, Türkiye, 20 - 22 Aralık 2019, cilt.1, sa.1, ss.68-69
Bu
çalışmada, ayçiçeği hasılı ve şeker pancarı bitkisinden kaliteli bir silaj elde
etmek için, en uygun karışım oranlarının belirlenmesi amacıyla, silajların
besin madde içerikleri, silaj kaliteleri, in-vitro sindirilebilirlikleri ile
enerji içerikleri belirlenmiştir. Araştırmada silaj materyali olarak hamur olum
döneminde biçilen silajlık ayçiçek hasılı (tam bitki) ve şeker pancarı
(yapraklar ve baş dahil tam bitki) Van ili Gevaş ilçesinden temin edilmiştir.
Ayçiçek hasılı (A) ve şeker pancarı (ŞP) bitkileri ağırlık esasına göre %100 A,
%0 ŞP; %85 A, %15 ŞP; %55 A, %45 ŞP olacak şekilde doğranıp
karıştırılarak bir litrelik cam kavanozlarda 5’er tekerrür olacak şekilde
silolanmıştır. Kavanozlar 70 günlük inkubasyon süresi sonrasında analizlerin
yapılması için açılmıştır. %100 A, %0 ŞP;
%85 A, %15 ŞP; %55 A, %45 ŞP
gruplarında silaj KM (%) değerleri sırasıyla 24.97, 26.29 ve 28.72; silaj pH,
NH3-N (mg.dl-1), LA (%) ve Fleig puanı nitelik değerleri
sırasıyla 4.39, 4.34 ve 4.41; 5.59, 3.65 ve 4.34; 2.41, 1.91 ve 2.16; iyi,
pekiyi ve pekiyi; OMS (%) ve NEL (Mcal.kg-1) değerleri
ise, aynı sıraya göre 54.60, 51.34 ve 49.42; 1.22, 1.14 ve 1.09 olarak
bulunmuştur. Çalışmada hazırlanan silajların ham besin madde kompozisyonu,
fermantasyon kalite parametreleri ve in-vitro sindirilebilirlik değerleri ile
enerji içerikleri dikkate alındığında, gerek saf ayçiçek hasılı, gerekse
ayçiçek hasılı ve şeker pancarı karışımından, her hangi bir katkıya ihtiyaç
duyulmaksızın, kaliteli silajlar elde
edilebileceği sonucuna varılmıştır.
For the purpose of
determining the optimal mixture rates to obtain a quality silage from sunflower
crops and sugar beets, this study determined the nutrient contents of silages,
silage qualities, in-vitro digestibility and energy contents. As the silage material
in the study, sunflower crops ready for ensilaging in the dough stage (whole plant) and
sugar beets (whole plant including leaves and roots) from the Gevaş district of
the province of Van in Turkey. The sunflower crops (S) and sugar beet plants (SB)
were ensiled as 5 replicates in 1-liter glass jars by slicing and mixing
based on weight as 100% S, 0% SB; 85% S,
15% SB and 55% S,
45% SB. The jars were opened
for analyses at the end of 70 days of incubation. In the 100% S, 0% SB; 85% S, 15% SB and 55% S,
45% SB groups, the silage
dry matter (DM, %) values were respectively 24.97, 26.29 and 28.72, and the
silage pH values, NH3-N (mg.dl-1), LA (%) and Fleig scores were
respectively 4.39, 4.34 and 4.41; 5.59, 3.65 and 4.34; 2.41, 1.91 and 2.16 and
good, very good and very good, while the OMD (%)
and NEL (Mcal.kg-1) values were respectively found as 54.60, 51.34 and
49.42 and as 1.22, 1.14 and 1.09. Considering the nutrient content,
fermentation quality and in-vitro digestibility parameters of the silages prepared
in the study, it was concluded that qualified silages could be obtained from
not only pure sunflower crops but also the mixture of sunflower crops and sugar
beets, without needing any supplements.