Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences, cilt.9, sa.22, ss.83-91, 2022 (Hakemli Dergi)
Kavun (Cucumis melo L.) dünyada yaygın olarak üretilen önemli bir bitkidir. Bu çalışmanın amacı,
dört kavun çeşidinde (HV1: Zagrit, HV2: Maziane, HV3: Kırkağaç ve HV4: Ananas) iki yetiştirme
yönteminin (bir veya iki gövdeli yetiştiricilik) etkilerini belirlemektir. Deneme, 2016-2017 sezonunda
Libya'daki Trablus Tarım Teknolojileri Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Morfolojik, fenolojik ve
meyve özellikleri gözlemlenmiş veya ölçülmüştür. Deneme, bölünmüş parseller tesadüf blokları
deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. En küçük anlamlı farklar (LSD) 0.05
anlamlılık düzeyinde belirlenmiştir. Yetiştirme yöntemlerine ve kavun çeşitlerine göre incelenen
özelliklerin çoğu arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Yetiştirme yönteminin meyve sayısı
üzerinde önemli bir etkisi olmuştur; iki gövdeli bitkiler bitki başına 4.78 meyveye ulaşırken, tek
gövdeli bitkiler bitki başına 3.31 meyve vermiştir. Ayrıca yetiştirme yönteminin meyve ağırlığı
üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. İki gövdeli bitkiler meyve başına 910 gr ile en yüksek meyve
ağırlığını elde ederken, tek gövdeli bitkiler meyve başına 820 gr ile meyve ağırlığı vermiştir.
Melon (Cucumis melo L.) is one of the important crops and is widely produced in the world. The aim
of the present study was to determine the effects of two training methods (one or two stems) on four
melon cultivars (HV1: Zagrit, HV2: Maziane, HV3: Kirkagac, and HV4: Ananas). The field
experiment has been accomplished during the 2016-2017 season at the Tripoli Agricultural
Technology Center in Libya. Morphological, phenological and fruit traits were observed or measured.
The experiment was conducted in a split-plot randomized block design with four replicates. Least
significant differences (LSD) were determined at the significance level of 0.05. There were significant
differences among most of the studied traits based on the training methods and melon cultivars. The
growing method had a significant effect the number of fruit; two-stem plants reached to 4.78 fruit per
plant while the one-stem plants produced 3.31 fruit per plant. Moreover, growing method had a
significant effect on the weight of the fruit. The plants with two stems scored the highest weight of
the fruit reaching 910 g per fruit, while the plants with one stem gave the fruit weight of amounting
to 820 g per fruit.