Zeytin (Olea europaea L.) Yaprağının İn Vitro Rumen Fermentasyonuna Etkisi


Özkan F., Aksu T., Sarıpınar Aksu D., Kale Ç., Altaçli S., Levendoğlu T.

Van Veterinary Journal, cilt.36, sa.3, ss.265-271, 2025 (TRDizin)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 36 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2025
  • Doi Numarası: 10.36483/vanvetj.1782225
  • Dergi Adı: Van Veterinary Journal
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.265-271
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmanın amacı, bir gıda sanayi yan ürünü olan zeytin yaprağının rumen sindirim parametrelerine etkilerini tespit etmektir. Çalışmada, zeytin yaprağını farklı dozlarda (%0, %5, %10 ve %15) yonca kuru otu, buğday samanı ve mısır silajına katarak, rumen fermentasyonu üzerine olan etkileri in vitro gaz üretim tekniği ile belirlenmiştir. Deneme grupları; katkısız mısır silajı, mısır silajı+%5 zeytin yaprağı, mısır silajı+%10 zeytin yaprağı, mısır silajı+%15 zeytin yaprağı, katkısız kuru yonca, kuru yonca+%5 zeytin yaprağı, kuru yonca+%10 zeytin yaprağı, kuru yonca+%15 zeytin yaprağı, katkısız buğday samanı, buğday samanı+%5 zeytin yaprağı, buğday samanı+%10 zeytin yaprağı, buğday samanı+%15 zeytin yaprağı şeklinde oluşturulmuştur. Belirlenen bu oranlar KM (kuru madde) üzerinden hesaplanarak ilave edilmiştir. Her bir deneme grubu 4 tekrarlı olacak şekilde 3×4×4 deneme deseni kurulmuştur. Deneme yemleri (200 mg), in vitro şırıngalarda 30 ml rumen sıvısı/suni tükürük (1/2) karışımı ile özel yapım su banyosunda 24 saat inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda, rumen fermentasyon parametrelerinden; gaz üretimi (GÜ), metan (CH4), pH, amanonyak azotu (NH3-N), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA), bütirik asit (BA) ve rumen sıvısında protozoa sayısı tespit edilmiştir. Çalışma bir bütün olarak değerlendirildiğinde farklı kaba yem kaynaklarına zeytin yaprağı ilavesinin hemen hemen bütün parametrelerde gruplar arasında istatistik açıdan farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Ancak, metan üretiminin azaltılması noktasında keskin bir düşüş gözlenmemiştir. Sonuç olarak, yapılan çalışmadan elde edilen in vitro rumen sindirim parametreleri ölçümlerine dayanarak; zeytin yaprağına rasyonlarda yer ayrılabilir. Zeytin yaprağının hayvan beslemede kullanımı ve performansa olan etkilerini tam olarak belirlemek açısından in vivo hayvan denemelerinin yapılmasına da ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.

evaluated as an alternative to roughage. In the study, the effect of olive leaf on rumen fermentation was determined by in vitro gas production technique by adding different doses (0%, 5%, 10% and 15%) to dry alfalfa hay, wheat straw and maize silage. Trial groups; maize silage without additives, maize silage+5% olive leaves, maize silage+10% olive leaves, maize silage+15% olive leaves, unadulterated dry alfalfa hay, dry alfalfa hay+5% olive leaves, dry alfalfa hay+10% olive leaves, dry alfalfa hay+15% olive leaves, pure wheat straw, wheat straw+5% olive leaves, wheat straw+10% olive leaves, wheat straw+15% olive leaves. These determined rates were added by calculating over DM (dry matter). A 3×4×4 trial design was established with 4 replications for each trial group. Trial feeds (200 mg) were incubated for 24 hours in a custom-made water bath with 30 ml of rumen fluid/artificial saliva (1/2) mixture in in vitro syringes. At the end of incubation, rumen fermentation parameters; gas production (GU), methane (CH4), pH, ammoniac nitrogen (NH3-N), acetic acid (AA), propionic acid (PA), butyric acid (BA) and the number of protozoa in the rumen fluid were determined. When the study was evaluated as a whole, when olive leaf addition to different roughage sources was considered in terms of almost every parameter, statistical differences were found between the groups (p<0.05). However, there was no sharp decrease in the reduction of methane production. As a result, based on the in vitro data obtained from this study; olive leaf can be included in the rations. It was concluded that in vivo animal trials should also be done in order to fully reveal the effect of olive leaf on animal production and performance.