Tef (Eragrostis Tef [Zucc.] Trotter) Bitkisinin Hayvan Beslemede Kullanımı


Creative Commons License

Yıldız S.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.29, sa.1, ss.403-412, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Artan nüfusa bağlı olarak gıda üretimine olan talep giderek artmaktadır. Bu talepleri karşılamak için daha fazla bitkisel ve hayvansal ürün üretilmesi gerekmektedir. Kaliteli hayvansal ürün üretiminde ihtiyaç duyulan yem temininde, geleneksel yemler yanında alternatif yem bitkilerinin de üretime katılması gerekmektedir. Kaliteli yem bitkileri içerisinde yer alabilecek ve çok yönlü kullanım alanlarına sahip bitkilerden biri de Tef (Eragrostis Tef [Zucc.] Trotter) bitkisidir. Tef, Etiyopya'ya özgü, kurak koşullara iyi adapte olmuş, sıcak mevsimde yetişebilen, tek yıllık bir buğdaygil bitkisidir. Son yıllarda dünyada hem insan, hem de hayvan beslenmesinde kullanım alanı bulunan bu bitki, sağlıklı yaşam için alternatif özelliklere sahiptir. Tarla tarımında münavebe bitkisi olarak ve yeşil gübre olarak değerlendirilebileceği gibi, yüksek kaliteye sahip yem bitkileriyle rekabet edebilecek verim potansiyeli ile üstün bitkisel özellikleri de bulunmaktadır. Tef bitkisi hayvan besleme açısından dikkatleri üzerine çeken, yeşil ve kuru ot, silaj, danesi ve mera bitkisi olarak değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada, ülkemizde ve bölgemizde üreticiler tarafından henüz yaygın bir şekilde tarımı yapılmayan, önemli bir tarımsal bitki olan, insan ve hayvan beslenmesinde geleceğin bitkisi olarak dikkat çeken Tefin, hayvanların beslenmesinde alternatif bir yem kaynağı olma potansiyeli ele alınmıştır.
Due to the increasing population, the demand for food production is increasing. To meet these demands, more plant and animal products need to be produced. In order to supply the feed needed for the production of quality animal products, alternative feed must be included in production in addition to traditional feeds. One of the plants that can be included among quality forages and has versatile uses is the Teff (Eragrostis Tef [Zucc.] Trotter). It is an annual grassy plant native to Ethiopia, well adapted to arid conditions and able to grow in the hot season. Teff, which has been used in both human and animal nutrition around the world in recent years, has alternative properties for a healthy life. While it can be used as a rotation crop and green manure in field agriculture, it also has superior herbal properties with a yield potential that can compete with high-quality forage crops. Teff attracts attention in terms of animal nutrition and can be evaluated as green and dry grass, silage, grain and pasture. In this study, the potential of Teff, which is an important agricultural plant that has not yet been widely cultivated by producers in our country and region and draws attention as the plant of the future in human and animal nutrition, as an alternative feed source in animal nutrition, was discussed.