KSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATURE, cilt.27, sa.1, ss.228-237, 2024 (ESCI)
Bu araştırmada, Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine (VDSYB) üye olan ve olmayan süt sığırcılığı işletmelerinin sosyo-demografik ve işletmecilik yapılarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini, Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan 89 ve üye olmayan 89 işletmeden toplanan anket verileri oluşturmuştur. İşletmelerin sosyo demografik ve işletmecilik yapılarının karşılaştırılmasında parametrik ve non parametrik testler kullanılmıştır. İşletmelerin sosyo demografik özellikleri; yaş, eğitim durumu ve deneyim bakımından önemli farklılıkların olmadığı belirlenmiştir. Ancak işletmecilik yapıları bakımından; traktöre sahip olma, inek sayısı, süt verimi, sağım öncesi meme temizliği yapma, işletmede kayıt tutma, tarımsal desteklerden faydalanma, silaj ve hayvan hayat sigortası yaptırma değişkenleri bakımından birliğe üye olan ve olmayan işletmeler arsında önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, VDSYB’ne üye olan süt sığırcılığı işletmelerinin göreceli olarak daha bilinçli ve daha iyi üretim olanaklarına sahip olduğu söylenebilir. Bu sonuçlar tarımsal örgütlerin üyelerine ve ortaklarına doğrudan veya dolaylı olarak önemli katkılar sağladığını göstermiştir.
In this study, it was aimed to compare the socio-demographic and
management structures of dairy cattle enterprises that are and are not
members of the Cattle Breeders' Association of Van Province. The
material of the study consisted of survey data collected from 89 member
and 89 non-member dairy cattle enterprises of Van Province Cattle
Breeders' Association. Parametric and non-parametric tests were used to
compare the socio-demographic and management structures of the
enterprises. It was determined that there were no significant differences
in terms of socio-demographic characteristics of the enterprises; age,
education level and experience. However, in terms of management
structures; it was determined that there were significant differences
between the enterprises that were members and non-members of the
union in terms of the variables of having a tractor, number of cows, milk
yield, udder cleaning before milking, keeping records in the enterprise,
benefiting from agricultural supports, silage and animal life insurance.
According to these results, it can be said that dairy cattle enterprises that
are members of Cattle Breeders' Association are relatively more
conscious and have better production opportunities.