Henry Morton’un Seyahatname’sinde Anadolu Kültürü İle İlgili Bilgiler


Qasımov C.

Uluslararası Göbeklitepe'den Bugüne Türkiye’nin Tarihi Ve Kültürel Mirası Sempozyumu, Samsun, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2021, ss.45-50

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.45-50
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Anadolu insanlığın ortaya çıktığı ilk bölgelerden biri hesap ediliyor ve bu topraklarda yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetler kurulmuştur. “Medeniyetler Mezarlığı” olarak bilinen Anadolu tarih boyunca yerli ve yabancı seyyahların, diğer adıyla gezginlerin uğrağı olmuştur. Seyyahlar, Anadolu’da gezip gördükleri yerleri ve duyup işittiklerini anlatmışlar ve bunların bir kısmını da yazıya geçirmişlerdir. Anadolu’nun eski kültürü ile ilgili önemli bilgiler veren seyyahlar içerisinde Henry Kanova Vollam Morton da yer almaktadır. Henry Kanova Vollam Morton, ünlü İngiliz gazeteci ve seyyahıdır. 1930’lu yıllarda, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine(Mısır, Filistin, Irak) seyahatleri sırasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Adana, Tarsus, Konya, İzmir ve İstanbul gibi tarihi ve kültürel bakımdan çok zengin birikime sahip olan şehirlerinde bulunarak modern Batı ülkeleri okurları için çok ilginç bir seyahatname hazırlamıştır. Seyahatname’de Anadolu’nun eski kültürü ile ilgili çok kıymetli bilgiler vermiştir.

AMAÇ

Amacımız ünlü İngiliz Seyyah Henry Kanova Vollam Morton’un Akdeniz ve Ege denizi kıyısındaki buluna eski Anadolu kültürle ilgili izlenimlerini taktım etmektir.

YÖNTEM

Bildiri sunumunda esas yöntem olarak ünlü İngiliz Seyyah Henry Kanova Vollam Morton’un Seyahatnamelerindeki bilgilerin diğer Seyahatnamelerdeki bilgilerle karşılaştırılması yapılacaktır.

SONUÇ

Sonuç olarak İngiliz Seyyah Henry Kanova Vollam Morton’un Seyahatnamesi’nin Anadolu kültürü ile ilgili yapılan çalışmalara nasıl bir katkı sunmasını ortaya çıkartmaktır.

Anahtar Kelimeler: Henry Kanova Vollam Morton, Anadolu kültürü, Seyahatname