Gevaş İlçesinde Yetiştirilen Yerel Kuru Fasulye (Pheseolus vulgaris L.) Populasyonlarının Verim ve Verim Özelliklerinin Belirlenmesi.


Creative Commons License

Bildirici N., Baran İ.

Ahtamara I.International Multidisciplinary Congress., Van, Türkiye, 25 - 26 Ağustos 2018, cilt.1, ss.334

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.334
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET Bu çalışma 2016-2017 yetiştirme sezonunda Van'ın Gevaş İlçesinde yetiştirilen yerel kuru fasulye hat ve genotiplerinin verim ve verim kriterlerini belirlemek amacıyla Van ilinin güneybatısında yer alan Van‟a 40 km uzaklıkta bulunan Gevaş ilçesinde çiftçiye ait tarlada sulu koşullarda yürütülmüştür. Gevaş'ın farklı köyleri 2016 yılı Eylül-Ekim aylarında dolaşılarak, kuru fasulye tüketimi maksadıyla yetiştirilen fasulye genotiplerinin tohumları tarlalar ve köy pazarları gezilerek materyal olarak toplanmıştır. Tohum materyali olarak toplanan 33 adet genotip ile kontrol çeşit olarak değerlendirilen 3 adet tescilli ticari çeşitten oluşmaktadır. Ekim işlemi 20 Mayıs tarihinde sıra arası 45 cm, sıra üzeri 10 cm, sıra uzunluğu 5 m ve her bir genotip 4 sıra olacak şekilde Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre yürütülmüştür. Hasat, bitkiler kuru hasat olgunluğuna eriştiğinde elle ve yolunarak yapılmıştır. Çalışma sonunda bitkide bakla sayısı 5.34-27.12 adet/bitki, baklada tane sayısı 3.71- 6.94 adet/bakla, bitkide tane verimi 15.67-47.54 g/bitki, bin tane ağırlığı 318.44-543.60 g, dekara tane verimi 110.58-342.35 kg/da, dekara biyolojik verim 166.53-452.25 kg/da, hasat indeksi % 17-51 ve protein oranı % 18.76-23.04 olarak tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kuru Fasulye, Pheseolus vulgaris, verim, verim özellikleri