THE ROLE OF IRON IN DROUGHT TOLERANCE


Creative Commons License

Yılmaz H., Boysan Canal S.

13 th INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE AND RURAL DEVELOPMENT, Uşak, Türkiye, 28 - 29 Kasım 2023, ss.1681-1689, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Uşak
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1681-1689
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte artan hava sıcaklığı ve düzensiz yağış rejimi tüm dünyayı 

kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Önemli bir abiyotik stres kaynağı olan 

kuraklık, mahsulün kalitesini ve verimliliğini azaltmakta, dünya çapında gıda güvenliğini tehdit 

etmektedir. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık %40’ı su kıtlığı çekmektedir. Kuraklık 

nedeniyle 2030 yılına kadar 700 milyon insanın farklı bölgelere göç riski söz konusudur. Dünya 

nüfusunun yaklaşık %10’u açlık çekmekte ve kuraklık stresiyle azalan verimlilik ülkelerin 

refahını tehlikeye sokmaktadır. Temel besin kaynaklarını etkileyen kuraklık stresi, yaprak 

boyutunun küçülmesine, gövde bodurlaşmasına ve bitki köklerinin zayıflamasıyla bitki su 

ilişkilerinin bozulmasına neden olmaktadır. Kuraklık stresi bitkilerde çeşitli fizyolojik ve 

biyokimyasal süreçleri olumsuz etkilemekte büyümenin ve nihai ürün veriminin azalmasına 

neden olmaktadır. Kurak koşullara dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilmesi kuraklık stresiyle 

mücadelede çok önemli bir stratejidir. Ancak genetik kaynakların taranması, kuraklığa karşı 

toleranslı genotiplerin belirlenmesi ve seleksiyon yoluyla bitki ıslah protokollerin 

gerçekleşmesi uzun vadeli bir çaba gerektirmektedir. Bu nedenle araştırmacılar kuraklığa 

toleransı arttırmaya yönelik daha hızlı, ekonomik ve sürdürülebilir stratejiler üzerinde 

yoğunlaşmıştır. Abiyotik stresle mücadele amacıyla yaygın kullanılan mikro besinler bitkilerin 

stres savunma mekanizmalarını etkilemekte ve strese karşı dayanıklılığını arttırmaktadır. Yer 

kabuğunda en çok bulunan temel elementlerden dördüncüsü olan demir, hücre redoks 

sistemlerinin ana bileşenidir ve stresli koşullarda yaşam döngüsünde önemli rollere sahiptir. 

Özellikle katalaz (CAT), peroksidaz (POD) ve askorbat peroksidaz (APX) gibi çeşitli 

antioksidan enzimlerin üretiminde kofaktör olarak görev almaktadır.  Bu çalışmada önemli bir 

mikro element olan demir (Fe)’in bitkinin kuraklık toleransını arttırmadaki ve kuraklık stresinin 

zararlı etkilerini hafifletmedeki rolüne değinilecektir.