5. International Poultry Meat Congress, Antalya, Türkiye, 24 - 28 Nisan 2019, ss.100-106, (Tam Metin Bildiri)
Bu
çalışma, in ovo (IO) leptin enjeksiyonunun embriyonun sarı kesesinin leptin hormon düzeyi ve kuluçka
performansına etkisini incelemeyi amaçlamıştır.
Etlik damızlıklara (Ross 308) ait 408
adet kuluçkalık yumurta (100 yumurta/grup) 4 tekerrürlü olacak şekilde kontrol
(K) ve 3 enjeksiyon grubu; 100 μl fosfat buffer solüsyon (PBS) grubu; 0.5 μl
leptin +100 μl PBS (L0.5) ve 1 μl leptin +100 μl PBS (L1)
olarak 37.8 °C ve % 65 nem koşullarında kuluçkalanmıştır. Saf leptin hormonu PBS’de
çözdürülerek kuluçkanın 7. gününde embriyonun sarı kesesine iki farklı dozda IO
yöntem aracılığı ile enjekte edilmiştir. Kuluçka
öncesi yumurta sarısında, kuluçkada ve çıkışta sarı kesede leptin hormon
düzeyleri, yumurta kabuk sıcaklığı, su kaybı ile rektal sıcaklık ve kuluçka
sonuçları ölçülmüştür. Kuluçkanın 7. gününde (kuluçkanın 180. saatinde) sarı
leptin düzeyi 754.17 ng/ml ile diğer ölçüm değerlerinden daha yüksek
saptanmıştır. Kuluçka öncesi yumurta sarısı leptin düzeyi kuluçkanın 15. günü sarı
kesedeki leptin düzeyine kıyasla daha yüksek bulunmuştur (P<0.001). Kuluçkanın 7. gününde L0.5 grubunun
kabuk sıcaklığı L1 ve K gruplarından daha yüksek, ancak kuluçkanın
11. gününde L0.5 grubunun kabuk sıcaklığı diğer gruplardan daha
düşük olmuştur. Kuluçkanın 19. gününde bütün enjeksiyon gruplarının kabuk
sıcaklığı K grubundan daha düşük elde edilmiştir. IO leptin
enjeksiyon gruplarına ait embriyoların K embriyoları ile aynı saatte kabuğu
deldiği, ancak IO leptin enjeksiyon gruplarında toplam kuluçka süresinin daha
kısa olduğu saptanmıştır. IO leptin enjeksiyonunun sarı leptin düzeyi, su
kaybı, rektal sıcaklık, çıkış gücü ve embriyonik ölümler üzerine önemli bir
etkisi olmadığı saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, embriyonik yaşa bağlı
sarı/sarı kese leptin düzeyinin değiştiğini ve IO leptin uygulamasının etkisi
ile toplam kuluçka süresinin daha kısa olduğunu ortaya koymaktadır.