HARRİET BEECHER STOWE’UN TOM AMCANIN KULÜBESİ ESERİNDE KÖLELİK OLGUSU


Creative Commons License

Edis Z., Kılıç Y.

AL-FARABI 4th INTERNATIONAL CONGRESS ON APPLIED SCIENCES, Erzurum, Türkiye, 19 - 20 Ağustos 2022, cilt.1, sa.7, ss.785-790

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.785-790
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Slavery, which has been encountered in various forms for thousands of years and in almost all civilizations, goes back in a history until the beginning of humanity. Although it has been banned in almost every society with approaches in theological fields and various legal regulations throughout its change process, it has never disappeared and has continued its existence by changing its shape. Slavery, which dates back to the past as much as the history of humanity, was also applied to mostly black people, who were brought by ships with the discovery of America to the American continent, which is called the new world. Black people, brought from Africa in chains, exposed to all kinds of violence and living in the worst conditions, fought for the independence of America, while at the same time, they fought hard to get rid of slavery. The slavery period of the blacks, who made great contributions to the construction of America, left a trace with the pain it caused to people and has been the subject of many works and research studies in the field of literature. Harriet Beecher Stowe's Uncle Tom's Cabin is an important example in this regard. The abolitionist Stowe revealed the most brutal aspects of American slavery in her work. In particular, Stowe, in her work, emphasized the inhuman behavior during the slave trade, the family dramas experienced in the slave markets, the tortures of the slaves, and the great suffering of the enslaved people. With Stowe's stance against slavery, the strongest voice on behalf of the slave period, Blacks felt America as their own country and accelerated the struggle for independence and the abolition of slavery. This study will describe the striking and brutal aspects of slavery practice in America with the work of Uncle Tom's Cabin and will try to explain the fact of slavery.

Binlerce yıldır çeşitli biçimlerde ve neredeyse tüm uygarlıklarda karşılaşılan insanlığın başlangıç tarihine kadar geçmişi olan kölelik, geçirdiği değişim süreci boyunca teolojik alanlardaki yaklaşımlarla ve çeşitli yasal düzenlemelerle hemen hemen her toplumda yasaklanmış olmasına rağmen hiçbir zaman ortadan kalkmamış şekil değiştirerek varlığını sürdürmüştür. İnsanlık tarihi kadar geçmişe dayanan kölelik, Amerika’nın keşfi ile yenidünya diye isimlendirilen Amerika kıtasında gemilerle getirilen çoğunluğunu zencilerin oluşturduğu insanlara da uygulanmıştır. Afrika’dan zincirlerle getirilen, her türlü şiddete maruz kalan ve en kötü şartlarda yaşayan siyahiler bir taraftan Amerika’nın bağımsızlığı için savaşırken aynı dönemde kölelikten kurtulmak için de büyük mücadeleler vermişlerdir. Amerika’nın inşasında büyük katkıları olan siyahilerin yaşadıkları kölelik dönemi insanlara verdiği acılarla iz bırakmış ve yazın alanında pek çok eser ve araştırma çalışmalarına konu olmuştur. Harriet Beecher Stowe’un Tom Amcanın Kulübesi eseri bu konuda önemli bir örnek oluşturmaktadır. Kölelik karşıtı Stowe, Amerikan köleliğinin en acımasız yönlerini eserinde tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir. Özellikle de Stowe eserinde köle ticareti sırasındaki insanlık dışı davranışları, köle pazarlarında yaşanan aile dramlarını, kölelere yapılan işkenceleri anlatarak köleleştirilmiş insanların yaşadığı büyük acıları vurgulamıştır. Dönemin köle adına en güçlü sesi olan Stowe’un köleliğe karşı duruşu ile Siyahilerin Amerika’yı kendi ülkeleri olarak hissedip bağımsızlık mücadelesine ve köleciliğin kaldırılmasına ivme kazandırmıştır. Bu çalışma Amerika Kıtası’ndaki kölecilik uygulamasının çarpıcı ve acımasız yönlerini Tom Amcanın Kulübesi eseri ile tasvir edecek ve kölelik olgusunu açıklanmaya çalışılacaktır.