Van İli Koyunculuk İşletmelerinde Kullanılan Teknolojilerin Tespiti


Barığ M., Çelikyürek H.

JOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCES, cilt.8, sa.4, ss.576-589, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

Araştırmada Van ili koyunculuk işletmelerinde teknolojilerin ne oranda kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma için 280 işletme sahibi ile yüz yüze anket görüşmeleri yapılmıştır. Van ilçelerindeki 400 baş ve daha fazla koyuna sahip işletmelerin %30’u rastgele seçilerek çalışma yürütülmüştür. Buna göre en çok bulundurulan koyun ırklarının Akkaraman (%41,1) ve Norduz (%30,4) olduğu tespit edilmiştir. Hayvan sayısı bakımından en çok 601-800 (%37,9) baş koyun grubunun olduğu ve kombine bir yetiştiricilik (%81,1) yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerin %68,6'sının kapalı barınak tipinde olduğu ve işletmelerin %87,1'inde elle sağım yapıldığı tespit edilmiştir. Sütün %48,9'unun peynir, %21,1'i ise aile ihtiyacı+peynir yapımı olarak değerlendirildiği saptanmıştır. Yetiştiricilerin (%82,5) ilkokul mezununun çoğunlukta olduğu ortaya çıkmıştır. Koyunculuk ile uğraşma süresi dikkate alındığında ise %90,4 oranla 15 yıldan fazla koyunculuk yapıldığı tespit edilmiştir. İşletmelerde internet kullanımının çok az olduğu ve %60,7 oranında internet kullanmadığı tespit edilmiştir. Hayvancılık işletmelerinde kullanılan teknolojilerin çoklu kullanımına ilişkin belirleme sonucunda ise %69,3 oranında hiçbir teknoloji kullanmadıkları %30,7’sinin ise süt sağım makinesi, kırkım, tartım gibi teknolojileri kullandıkları ortaya çıkmıştır. Özellikle kent merkezlerinde daha yaygın olmak üzere, işletmelerin kısmen de olsa teknolojiyi kullandıkları tespit edilmiştir.

In the study, it was tried to determine to what extent technologies are used in sheep farming enterprises in Van province. For the study, face-to-face survey interviews were conducted with 280 sheep farming enterprise owners. The study was carried out by randomly selecting 30% of the enterprises with 400 heads and more sheep in Van districts. Accordingly, it was determined that the most commonly kept sheep breeds were Akkaraman (41.1%) and Norduz (30.4%). In terms of the number of animals, it was determined that there were 601-800 (37.9%) head sheep group and combined breeding (81.1%) was practiced. It was determined that 68.6% of the sheep farms were of closed shelter type and 87.1% of them were milked by hand. It was determined that 48.9% of the milk was utilized as cheese and 21.1% as family need+cheese making. It was found that the majority of the breeders (82.5%) were primary school graduates. Considering the duration of sheep breeding, it was determined that 90.4% of the breeders have been engaged in sheep breeding for more than 15 years. It was determined that internet use in the enterprises was very low and 60.7% did not use internet. As a result of the determination of the multiple use of technologies used in animal husbandry enterprises, it was revealed that 69.3% did not use any technology and 30.7% used technologies such as milking machine, shearing and weighing. It was determined that sheep farms, especially in urban centers, use technology, albeit partially.