4. International Göbeklitepe Scientific Research Congress, Şanlıurfa, Türkiye, 7 - 08 Ekim 2022, ss.421-422, (Özet Bildiri)
Bu
çalışma, Van ili Tuşba ilçesinde halk elinde yetiştirilen Akkaraman ve İvesi ırkı koyunlara ait sütlerin bazı
kimyasal ve fiziksel özelliklerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Akkaraman ve İvesi koyunlarına
ait sütlerde genel olarak yağ, yağsız kuru madde, protein, laktoz oranları, özgül ağırlık, donma noktası,
elektriksel iletkenlik ve pH değerleri sırasıyla: %4.43 ve %6.80; %11.02 ve %10.71; %4.06 ve %4.08; %6.12
ve %6.10; 1.036 ve 1.032 g/cm3
; -0.7939 ve -0.7876 oC; 4.99 ve 4.96 mS/cm; 6.38 ve 6.37 olarak tespit
edilmiştir. Sonuç olarak, Akkaraman ve İvesi ırkı koyun sütlerinde, sütün kimyasal bileşenlerinden protein ve
laktoz oranlarının benzerlik gösterdiği, ancak süt yağı oranının İvesi ırkı koyun sütünde, yağsız kuru madde
oranının Akkaraman ırkı koyun sütünde önemli düzeyde daha yüksek olduğu, ayrıca sütün fiziksel
özelliklerinden özgül ağırlığın Akkaraman ırkı koyun sütünde önemli düzeyde daha yüksek olduğu, elektriksel
iletkenlik ve pH değerinin ise Akkaraman ve İvesi ırkı koyun sütlerinde benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir.
Tez çalışmasında, İvesi koyun sütünün, Akkaraman koyun sütüne kıyasla daha yüksek düzeyde yağ içerdiği
tespit edilmesinden dolayı, Van yöresinde İvesi koyun ırkının yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması, süt yağı
içeriği bakımından nitelikli süt ve süt ürünleri üretimine katkı sağlayacağı kanaatine varılmıştır.