EKONOMİK ve EKOLOJİK DEĞERE SAHİP BİTKİ: KENGER (GUNDELIA L.)


Creative Commons License

Özgökçe F.

5. International Anatolian Scientific Research Congress, Hakkari, Türkiye, 21 - 23 Temmuz 2023, ss.7-9

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Hakkari
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.7-9
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kenger (Gundelia L.) bitkisi geçmişten günümüze yetiştiği coğrafyalarda halk tarafından gıda ürünü ve birçok hastalığın geleneksel tedavisinde de kullanılmaktadır. İlk baharın gelişiyle birlikte başta Hakkâri, Van, Bitlis, Muş ve Ağrı illerinde yoğun olarak toplanmaktadır. Azda olsa Bingöl, Elazığ, Siirt, Tunceli, Erzincan ve Erzurum illerine bağlı köylerde de toplanmaktadır. Yöre halkı kengerhan veya Xıştik adını verdikleri özel aletlerle çok yıllık olan Kenger bitkisinin tepe tomurcuklarını toplamak için topluca günün erken saatlerinde yola koyulmakta ve toprağın çok derinine inmeden yüzeye yakın Kenger tomurcuklarını toplamaktadırlar. Daha sonra bu topladıklarını taze taze yemek yapımında kullandıkları gibi salamuraya bırakarak yıl içinde de yemek yapımında ve turşu olarak ta kullanmaktadırlar. Özellikle Elazığ, Bingöl, Muş ve Bitlis illerinde gövdesi çizilerek sütünden kenger sakızı yapılmaktadır.

Bazı kesimlerce geçim kaynağı olarak görülen Kenger’in bu hali tonlarca toplanarak il ve ilçe merkezlerinde ilkbaharda halk pazarlarında kilosu 20-30 TL arasında satılmaktadır. Karın eridiği yerlerde tomurcuklanma döneminde ve genç dalları ve yaprakları ilkbaharda soyularak bölgede en yaygın ve en çok çiğ olarak kullanılan bitkilerdendir. Genç gövdeleri temizlenip soyulduktan sonra yağda yumurta ile birlikte kızartılarak üç öğün yenilmektedir. Taze yaprakları ayrıca çorbaya katılmaktadır.

Kenger ile ilgili kullanımlarda asıl önemli olan tohumlarının çerez olarak kullanılmasıdır. Özellikle Hakkari ve çevresinde sonbaharda olgun tohumlu meyvalar yöre halkı tarafından arazide çok zor şartlarda toplanmaktadır. Torbalarla evlere getirilen meyvalar daha sonra toptancılar tarafından yöre halkından köy köy ziyaret edilerek kalitesine göre 2022 yılı itibariyle kilosu 70-180 TL arasında satın alınmaktadır. Daha sonra meyvalarındaki dikenlerden arındırmak için toptancılar bazı işlemlerden geçirdikten sonra meyvalar kavrularak yurt dışında kilosu 300-500 TL’ye satmaktadır. Tohumları meyvalardan çıkarıldıktan sonra 100 gr’lık paketler 100-150 TL’den çoğunlukla yurt dışına satışı yapılan tohumları çerez olarak kullanılmaktadır.

Bazı yerlerde tohumu kavrulduktan sonra taş dibeklerle dövülüp elenmesiyle elde edilen ürün Kenger kahvesi olarak tüketilmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Gundelia, Kenger, Etnobotanik, Kuruyemiş, Çerez, Hakkari. 

Kenger (Gundelia L.) has been used as a food product and in the traditional treatment of many diseases by the people in the geographies where it has grown from past to present. With the arrival of spring, especially in the provinces of Hakkari, Van, Bitlis, Muş and Ağrı, the above-ground parts are top rood intensively. Kenger is also collected in the villages of Bingöl, Elazığ, Siirt, Tunceli, Erzincan and Erzurum, although not as far as the above provinces. The local people set out in the early hours of the day to collect the top buds of the perennial Kenger plant with special tools they call Kengerhan or Xıştik, and they collect the Kenger buds near the surface without going too deep into the soil. These buds, which are collected later, are used in cooking or left in brine and stored during the year in cooking and pickle. Especially in the provinces of Elazığ, Bingöl, Muş and Bitlis, Kenger Gum is made from its latex by cutting its stem. The buds of Kenger, which is seen as a source of livelihood in some districts, are collected in tons and sold in public markets in the city and district centers in spring for 20-30 TL per kilogram. It is one of the most common and most used raw plants in the region by peeling young branches and leaves in the budding period and in the spring where the snow melts. After the buds are cleaned and peeled, they are fried with eggs in oil and eaten three meals a day. Fresh leaves are also added to the soup.

The most important thing in the use of Kenger among the people is the use of its seeds. Especially in Hakkari and its surroundings’ ripe seeded fruits are collected in the nature by the local people in autumn. Ripe fruits brought to homes in bags were purchased by wholesalers between 70-180 TL per kilogram last year, depending on seed size and quality. Afterwards, wholesalers go through some processes in order to remove the thorns in their fruits, and then the fruits are roasted and sold abroad for 300-500 TL per kilogram.

After removing the seeds from the fruits to be used as nuts and snacks, 100 gr packages are mostly sold abroad for 100-150 TL.

In some places, after roasting Kenger seeds, the product obtained by beating and sifting in stone mortars is consumed as Kenger coffee.

 

Keywords: Gundelia, Kenger, Ethnobotany, Nuts, Snacks, Hakkari.