ISPEC 8th INTERNATIONAL CONFERENCE on AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT, Bingöl, Türkiye, 24 - 25 Aralık 2021, ss.1246-1255
Bilimsel araştırmaların birçoğunda ilgilenilen değişkenler, sürekli kategorik veya sıralı
değişken tipinde olmaktadır. Diğer yandan bu değişkenler arasındaki ilişkiler de doğrusal veya
doğrusal olmayan yapıda olabilmektedir. Doğrusal olmayan ilişkilerin incelenmesi, hesaplama
ve yorumlamadaki güçlükler nedeniyle, doğrusal ilişiklilere göre kısmen de olsa zordur. Diğer
yandan, karışık değişken yapısındaki veri setlerinde doğrusal olmayan ilişkileri incelemeye
yönelik istatistik yöntemler de sınırlıdır. Kategorik temel bileşenler analizi veya diğer adıyla
Doğrusal olmayan temel bileşenler analizi, karışık (sürekli, kategorik, sıralı) yapıdaki
değişkenleri içeren veri setlerinde; doğrusal ilişkilerin yanı sıra doğrusal olmayan ilişkileri de
inceleyen Çok değişkenli analiz yöntemlerinden birisidir. Yöntemde genel olarak değişkenlerin
kategorileri arasındaki ilişkiler belirlenir. Standart temel bileşenler analizi gibi bir boyut
indirme yöntemi olan Kategorik temel bileşenler analizi, değişkenler arasındaki doğrusal ve/ya
doğrusal olmayan ilişkileri, iki boyutlu uzayda görsel olarak sunmakta ve yorumlama kolaylığı
sağlamaktadır. Veri setindeki tüm değişkenlerin sürekli değişken olması durumunda, Kategorik
temel bileşenler analizi, Standart temel bileşenler analizi ile eşdeğer sonucu vermektedir.
Kategorik ve sıralı değişkenleri içeren veri setlerinde, Kategorik temel bileşenler analizi,
Optimal skorlama veya Optimal ölçekleme olarak bilinen sürece dayalı hesaplama
yapmaktadır. Diğer bir ifade ile her kategorik değişkenin kategorilerine sayısal değer atamaktır.
Böylece sayısal değişkenlere dönüştürülen kategorik değişkenlerle işlemler yürütülmektedir.
Bu çalışmada, Kategorik temel bileşenler analizi, genel özellikleri ile açıklanmış ve bağcılık
alanından sağlanan veri seti ile uygulama yapılarak elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Veri
seti; Elazığ ilinde yetiştirilen Köhnü, Şilfoni, Ağın Beyazı ve Kırmızı yerel üzüm çeşitlerinin
şeker (glikoz ve früktoz) ve organik asit (tartarik asit, malik asit, sitrik asit) özelliklerini
içermektedir. Çalışma sonucunda; yöntemin avantajlarından bahsedilmiş ve birçok alanda
kullanılabileceği vurgulanmıştır.
In most scientific researches, the considered variables are continuous, categorical or ordinal
type. On the other hand, the relationships between these variables can be linear or non-linear.
Examination of nonlinear relationships is somewhat more difficult than linear relationships due
to difficulties in calculation and interpretation. On the other hand, statistical methods for
examining nonlinear relationships in mixed-variable data sets are also limited. Categorical
principal components analysis or Nonlinear principal components analysis is one of the
multivariate analysis methods that examine nonlinear relationships as well as linear
relationships when data sets containing continuous, categorical or ordinal variables. In general,
the relations between the categories of the variables are determined in the method. Categorical
principal component analysis, which is a dimension reduction method like Standard principal
component analysis, visually presents linear and/or nonlinear relationships between variables
in two-dimensional space and provides ease of interpretation. If all the variables in the data set
are continuous variables, Categorical principal component analysis gives the equivalent result
with the Standard principal component analysis. On datasets containing categorical and ordinal
variables, Categorical principal components analysis performs a process-based computation
known as Optimal scoring or Optimal scaling. In other words, it is assigning numerical values
to the categories of each categorical variable. Thus, operations are carried out with categorical
variables converted into numerical variables. In this study, Categorical principal components
analysis was explained with its general properties and the results obtained by applying the data
set from the field of viticulture were interpreted. Data set; it contains sugar (glucose and
fructose) and organic acid (tartaric acid, malic acid, citric acid) of Köhnü, Şilfoni, Ağın Beyazı
and Kırmızı local grape varieties grown in Elazığ. In the results, the advantages of the method
are mentioned and it is emphasized that it can be used in many areas.