Van İli'nde Alternatif Bir Turizm Kaynağı Olarak Sulak Alanların Değerlendirilmesi


Erzen S., Aydın B.

İnternational West Asia Congress of Tourism Research (Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi), Van, Türkiye, 28 Eylül - 01 Ekim 2017, ss.222-223

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.222-223
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Turizm alışkanlıklarının değiştiği günümüzde alternatif turizm kaynaklarına yönelim hızla artmaktadır. Uzun yıllar boyunca deniz-kum-güneş üçlüsünün birincil destinasyonu oluşturmasının ardından insanlar yeni arayışlar içerisine girmekte ve farklı deneyimler yaşamak arzusuyla yeni turizm çeşitlerine yoğun talep göstermektedirler. Bu nedenle talebe cevap verebilecek yeni turizm çeşitlerinin ortaya çıkarılması ve bu alanların tanıtılması oldukça büyük önem arz etmektedir.

Bu noktada alternatif turizm faaliyetlerinin yürütülebileceği önemli alanlar içerisinde şüphesiz sulak alanlar da yer almaktadır. Sulak alanlar birçok canlı türünün barınmasına ve gelişmesine olanak sağlayarak biyolojik çeşitliliğin arttırılmasını ve devamlılığını sağlayan alanlardır. Sağladığı biyolojik çeşitlilik sayesinde bu alanda başta ornito-turizm (kuş gözlemciliği) olmak üzere çeşitli turizm faaliyetlerine konu olabilmektedir.     

Çalışmamıza konu olan Van İli, çok sayıda kuş türünün belli dönemlerde uğrak alanı olan sulak alanlar yönünden oldukça zengindir. Sulak alanlar bu kaynaklar sayesinde günümüzde artan ilgiyle popüler bir turizm faaliyeti halini alan kuş gözlemciliği açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Van İli’nde bu yüksek potansiyeli oluşturan alanların başında Erçek, Göründü, Dönemeç, Karasu, Van Sazlığı, Bendimahi, İron Sazlığı, Çelebibağı sazlıkları gibi önemli sulak alanlar ve Akdamar, Çarpanak ve Adır adaları gelmektedir. Bu çalışmanın temel amacı önemli bir kuş gözlemciliği potansiyeli taşıyan Van ilinin bu alternatif turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu doğrultuda yapılması gereken çalışmalar noktasında fikir ve öneriler sunmaktır.

 

Anahtar Kelimeler: Van, Van Gölü, Alternatif Turizm, Sulak alanlar, Ornito-turizm (Kuş Gözlemciliği).