DETERMINATION OF ANTIOXIDANT ACTI V ITY OF ASTRAGALUS DA V ISİİ C H AMB. & MATT H EWS (ERE K GE V ENİ) FLOWER EXTRACT


Yaren Z., İrtem Kartal D.

INTERNATIONAL 1st‘MAVİŞEHİR’ MERSİN SCIENTIFIC RESEARCHES CONGRESS, Mersin, Türkiye, 22 - 24 Kasım 2024, ss.1, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Mersin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Eski çağlardan beri tıbbi bitkilerin tedavi edici etkilerinin olduğu inancı vardır ve her toplumda hastalıkların tedavisi için bir iyileştirme yöntemi olarak kullanılmışlardır. Sahip olduğu coğrafik yapı nedeniyle genetik çeşitlilik ve endemizm bakımından zengin bir ülke olan Türkiye, aynı zamanda birçok bitkinin de gen merkezidir. Türkiye’de doğal olarak yetişen yaklaşık 11700 taksonun 500 kadarı, tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Dünyanın değişik bölgelerinde tedavi amaçlı olarak kullanılan ve kullanımı 2000 yılı aşkın bir süre öncesine dayanan önemli bitkilerden biri de Fabaceae (Baklagil) ailesine ait olan Astragalus’lardır. Astragalus’lar, Geleneksel Çin Şifalı bitkisi olarak bilinen ve Çin'de ve diğer ülkelerde yaygın olarak kullanılan tıbbi bitkilerdendir. Astragalus cinsine ait bazı bitkiler sahip oldukları farmakolojik özellikleri ile antiokisidan, antiviral, antidiyabetik, antikanser, kardiyoprotektif, hepatoprotektif gibi birçok biyolojik aktivite göstermektedir.

Bu çalışmada, Van İl’inde yayılış gösteren endemik Astragalus davisii bitkisinin çiçeğinden elde edilen hidrometanol özütünün, antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlandı. Bunun için DPPH yöntemi, toplam fenolik ve toplam flavonoid madde içerik deneyleri uygulandı. Bitki özütünün serbest radikal süpürme aktivitesi, stabil bir radikal olan DPPH radikali ile yapıldı. Toplam fenolik ve toplam flavonoid madde içeriklerinin belirlenmesinde ise sırasıyla Folin-Ciocalteu ve alüminyum klorür kolorimetrik yöntemleri kullanıldı. Elde edilen sonuçlara göre, bitki özütünün maksimum konsantrasyonunun (10 mg/ml), DPPH radikalini % 78 oranında inhibe ettiği görüldü. Ayrıca DPPH radikalinin yarısını etkisiz hale getiren özüt miktarını yansıtan IC50 değeri hesaplandı ve 5.73±0.47 mg/ml bulundu. Bitkinin toplam fenolik içeriğinin belirlenmesinde standart olarak gallik asit kullanıldı ve sonuçlar μg GA/mg kuru özüt olarak verildi. Bitki özütünün toplam fenolik madde miktarı 217.97±2.82 μg GAE/mg kuru özüt hesaplandı. Toplam flavonoid içeriğin belirlenmesinde ise standart olarak kuersetin ve kateşin kullanıldı ve sonuçlar μg QE/mg kuru özüt ve μg CE/mg kuru özüt temel alınarak hesaplandı. Bitki özütünün toplam flavonoid içeriği kuersetin eş değeri 1303.47 ± 20.13 µg QE/mg kuru özüt ve kateşin eşdeğeri 97.0 2 ± 5.35 µg CE/mg kuru özüt hesaplandı. A. davisii çiçek özütünin yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: Astragalus davisii, DPPH, Toplam fenolik

Bu çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü FDK-2023-10552 proje numarası ile desteklenmiştir.

Since ancient times, medicinal plants have been believed to have therapeutic effects and have been used as a healing method for the treatment of diseases in every society. Turkey, a country rich in genetic diversity and endemism due to its geographical structure, is also the gene center of many plants. About 500 of the approximately 11700 taxa growing naturally in Turkey are used for medicinal purposes. Astragalus, belonging to the Fabaceae (Legume) family, is one of the most important plants used for therapeutic purposes in different parts of the world and its use dates back more than 2000 years. Astragalus is one of the medicinal plants known as Traditional Chinese Medicinal herbs and widely used in China and other countries. Some plants belonging to the genus Astragalus show many biological activities such as antioxidant, antiviral, antidiabetic, anticancer, cardioprotective, hepatoprotective with their pharmacological properties.

In this study, it was aimed to determine the antioxidant activities of hydromethanol extracts obtained from the flowers of the endemic Astragalus davisii plant distributed in Van Province. For this purpose, DPPH method, total phenolic and total flavonoid content assays were applied. Free radical scavenging activity of the plant extract was performed with DPPH radical, a stable radical. Folin-Ciocalteu and aluminum chloride colorimetric methods were used to determine the total phenolic and total flavonoid contents, respectively. According to the results obtained, the maximum concentration of the plant extract (10 mg/ml) inhibited the DPPH radical by 78%.  In addition, the IC50 value reflecting the amount of extract that neutralizes half of the DPPH radical was calculated and found to be 5.73±0.47 mg/ml. Gallic acid was used as a standard to determine the total phenolic content of the plant and the results were given as μg GA/mg dry extract. The total phenolic content of the plant extract was calculated as 217.97±2.82 μg GAE/mg dry extract. Quercetin and catechin were used as standards for the determination of total flavonoid content and the results were calculated based on μg QE/mg dry extract and μg CE/mg dry extract. The total flavonoid content of the plant extract was calculated as quercetin equivalent 1303.47 ± 20.13 µg QE/mg dry extract and catechin equivalent 97.0 2 ± 5.35 µg CE/mg dry extract . It was concluded that. A. davisii flower extract has high antioxidant activity.

Keywords: Astragalus davisii, DPPH, Total phenolic

This study was supported by Van Yüzüncü Yıl University Scientific Research Coordinatorship with project number FDK-2023-10552