2nd MUNZUR INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Tunceli, Türkiye, 24 - 26 Temmuz 2025, ss.734-744, (Tam Metin Bildiri)
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hayvansal protein ihtiyacını karşılamada piliç eti ve yumurta önemli gıda kaynakları arasındadır. Ancak modern kanatlı endüstrisinde termal koşullar, yüksek stok yoğunluğu, immünolojik zorluklar, taşıma ve yem kalitesi gibi çevresel faktörler kanatlı hayvanlarda strese neden olmaktadır. Bu çevresel stres faktörleri reaktif oksijen türlerinin üretimini artırmakta ve oksidasyon ile antioksidan savunma arasındaki dengeyi bozarak oksidatif strese yol açmaktadır. Bu oksidatif stresi azaltmak için kanatlı yemine flavonoid takviyesi antioksidan savunma sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Flavonoidlerin biyolojik sistemlerdeki koruyucu etkileri, serbest radikalleri elektron transferi yoluyla nötralize etme, metal katalizörlerini şelatlama, antioksidan enzimleri aktive etme, alfa-tokoferol radikallerini indirgeme ve çeşitli oksidaz enzimlerini (örneğin, ksantin oksidaz, siklooksijenaz, lipoksijenaz ve fosfoinozitid 3-kinaz) inhibe etme yeteneklerine dayanmaktadır. Bu antioksidan aktiviteleri sayesinde flavonoidler, reaktif oksijen türlerini (ROS) temizleyerek serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyebilir, ürik asit düzeylerini artırabilir, metal şelatlama kapasitelerini yükseltebilir ve düşük molekül ağırlıklı antioksidan aktiviteleriyle oksidatif stresi hafifletebilir. Sonuç olarak, yemlere flavonoid gibi doğal antioksidan bileşiklerin eklenmesi, kanatlıların oksidatif hasara karşı savunma sistemlerini güçlendirmede etkili bir strateji olabilir. Bu nedenle, flavonoidlerin kanatlı rasyonlarında kullanımı hem hayvan sağlığını hem de sürdürülebilir üretim açısından dikkate değer bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma kanatlı hayvan beslemede oksitatif stresi azaltmak için flavonoidlerin kullanımı hakkında bilgi vermek için derlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Bağışıklık sistemi, Flavonoidler, Kanatlı hayvanlar, Oksidatif
Poultry meat and eggs are among the important food sources for meeting the demand for animal protein in both developed and developing countries. However, in the modern poultry industry, environmental factors such as thermal conditions, high stocking density, immunological challenges, transportation, and feed quality cause stress in poultry. These environmental stressors cause more reactive oxygen species and disrupt the balance between oxidation and antioxidant defense, leading to oxidative stress. Adding flavonoids to poultry feed could help to strengthen the antioxidant defense mechanism and so reduce this oxidative stress. Flavonoids' protective qualities in biological systems stem from their capacity to neutralize free radicals by means of electron transfer, chelate metal catalysts, activate antioxidant enzymes, lower alpha-tocopherol radicals, and inhibit several oxidase enzymes including xanthine oxidase, cyclooxygenase, lipoxygenase, and phosphoinositide 3- kinase. These antioxidant actions allow flavonoids to scavenge reactive oxygen species, avoid free radical damage, raise uric acid levels, improve metal chelation capacity, and reduce oxidative stress with their low molecular weight antioxidant activities. Therefore, including natural antioxidant chemicals like flavonoids in chicken feed could be a good way to improve the defense mechanism of poultry against oxidative damage. Therefore, the use of flavonoids in poultry rations emerges as a noteworthy alternative in terms of both animal health and sustainable production. This study has been compiled to provide information on the use of flavonoids to reduce oxidative stress in poultry nutrition.