Van YYU Veteriner Fakultesi Dergisi,, cilt.21, sa.3, ss.175-178, 2010 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, yaş şeker pancarı posasına (YŞPP ) değişik oranlarda kepek ilave ederek elde edilen
silajların mısır silajıyla karşılaştırmalı olarak silaj kalitesi ve in vitro sindirilebilirliğinin belirlenmesi
amacıyla yapılmıştır. Denemede, %25, %30 ve %35 KM içeren YŞPP-kepek karışımı olan üç grup silaj
ve ayrıca bir grup da mısır silajı hazırlanmıştır. Silajların besin madde analizleri, pH ve fermentsyon
özellikleri belirlenmiştir. Yine in vitro sindirim değerleri ve bu değerler baz alınarak enerji değerleri
de hesaplanmıştır. Buna göre; silajlara ait kuru madde (KM) değerleri mısır silajı (MS), %25, %30 ve
%35’lik yem numunelerine göre sırasıyla %25.39, %21.53, %31.03 , %35.58. Organik madde (OM)
düzeyleri, %94.57, %94.92, %94.39, %94.09 (p<0,05). Ham protein (HP) değerleri, sırasıyla %5.76,
%15.81, %16.60, %17.39, HS değerleri %23.33, %23.32, %17.87, %16.34, pH düzeyleri 3.63, 3.73,
3.78, 3.84 olarak bulunmuştur (P<0,05). Silajlara ait sindirim değerleri ve bu değerler baz alınarak
hesaplanmış metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon (NEL) değerleri istatistiksel olarak benzer,
ancak, %25 KM içeren YŞPP silajı sayısal olarak gerek sindirim ve gerekse enerji değerleri açısından
diğer silajlardan daha iyi olduğu görülmüştür (P=0.18). Sonuç olarak, hazırlanan YŞPP silajlarının her
üçünün de gerek silaj kalitesi ve gerekse sindirilebilirliklerinin en az kaliteli bir mısır silajına benzer
veya daha iyi olduğu görülmüştür. Bu üç silaj içerisinde, besin madde içeriği, sindirilebilirlik ve
kullanılan kepek miktarı dikkate alındığında, %25 KM içerecek şekilde hazırlanan YŞPP silajının en iyi
silaj olduğu söylenebilir.