8. INTERNATIONAL FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY SCIENCES CONGRESS, Konya, Türkiye, 29 Mayıs - 31 Temmuz 2025, ss.677-691, (Tam Metin Bildiri)
Yarım asırdır etlik piliçlerin büyüme hızı ve göğüs eti verimini artırmaya yönelik uygulanan genetik
seleksiyon programları yem tüketimi ve kesim yaşını önemli ölçüde düşürürken karkas miktarını
artırmıştır. Bu süreçte, tüketici tercihlerinde gözlemlenen eğilim de satın alma tercihlerinin bütün piliç
yerine işlenmiş ürünler veya göğüs etine doğru kayması yönünde olmuştur. Bu durum, ıslah
işletmelerinin seleksiyon kriterlerini daha büyük göğüs kası gelişimine sahip etlik piliçler üretme
yönünde değiştirmesini tetiklemiştir. Kanatlı eti üretiminde kaydedilen olağanüstü ilerleme, yalnızca
son 10 yılda (2012-2023 arasında) küresel üretimi %34.16, Türkiye'de ise %35.47 oranında artırmıştır.
Ancak bu hızlı gelişim, özellikle piliçlerin göğüs kaslarında idiopatik kas anormalliklerinin
yaygınlaşmasına yol açmıştır. Söz konusu kas miyopatileri, karkas kalitesinin düşmesine neden olmakta
ve tüketime uygun olmayan nitelikleri nedeniyle etin tamamının veya bir kısmının atılmasına yol
açmaktadır. Kanatlılarda bildirilen en eski ve en yaygın kas miyopatilerinden biri, yeşil kas hastalığı
veya Oregon hastalığı olarak da bilinen derin pektoral miyopati (DPM)’dir. DPM yeni bir durum
olmamakla birlikte, göğüs kası oranı daha yüksek karkas üretimi için seleksiyona tabii tutulmuş etlik
piliç ve hindilerde giderek daha sık görülmektedir. Anomali ilk kez 1967-1968 yıllarında Kanada, ABD
ve Birleşik Krallık’ta, damızlık dişi hindilerde bildirilmiştir. Daha sonra damızlık tavuklar ve 1980
yılında genç etlik piliçlerde rapor edilmiştir. DPM’nin etiyolojisi tam olarak açıklığa
kavuşturulamamıştır. Genetik, yetiştirme koşulları, yaş, cinsiyet, kesim ağırlığı veya hareketlilik gibi
pek çok faktörün etkili olabileceği bildirilmektedir. Miyopatinin başlıca tetikleyicilerinden biri sürüde
yoğun fiziksel aktivite (aşırı kanat çırpma) olarak bildirilmektedir. Derin pektoral miyopati, küçük
pektoral kasların (musculus pectoralis supracoracoideus) dejeneratif bir anomalisidir ve atrofi veya
nekroz ile karakterizedir. Sonuç olarak, DPM, karkasın değerli bölümlerini etkilemesi ve giderek
yaygınlaşması nedeniyle, kesimhaneler ve kanatlı eti işleme tesislerinde ekonomik kayıplara yol
açmaktadır; bu durum, çözüm gerektiren önemli bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir.
For half a century, genetic selection programs aimed at increasing the growth rate and breast meat yield
of broilers have significantly reduced feed consumption and slaughter age while increasing carcass
yield. During this process, trends observed in consumer preferences have shifted purchasing choices
from whole chickens to processed products or breast meat. As a result, breeding companies have revised their selection strategies to enhance breast muscle growth in broilers. The remarkable progress recorded
in poultry meat production has increased global production by 34.16% and Turkey's production by
35.47% in just the last 10 years (between 2012 and 2023). However, this rapid development has also
contributed to the widespread occurrence of idiopathic muscle abnormalities, particularly in the breast
muscles of broilers. These muscular myopathies negatively impact carcass quality, leading to the
disposal of either part or all the affected meat due to its unsuitability for consumption. One of the earliest
and most common muscular myopathies reported in poultry is Deep Pectoral Myopathy (DPM), also
known as Green Muscle Disease or Oregon Disease. Although DPM is not a newly emerging condition,
it has become increasingly prevalent in broilers and turkeys that have undergone selection for higher
breast muscle yield. The anomaly was first reported in breeding female turkeys in Canada, the United
States, and the United Kingdom during 1967-1968. It was later reported in breeder chickens and
subsequently in young broilers in 1980. The etiology of DPM has not been fully elucidated, but various
factors such as genetics, rearing conditions, age, sex, slaughter weight, and mobility are reported to play
a role. One of the primary triggers of this myopathy is intense physical activity within the flock,
particularly excessive wing flapping. Deep Pectoral Myopathy is a degenerative anomaly affecting the
minor pectoral muscles (musculus pectoralis supracoracoideus) and is characterized by atrophy or
necrosis. As a result, DPM poses significant economic losses for slaughterhouses and poultry meat processing facilities due to its impact on valuable carcass portions and its increasing prevalence. This
condition remains an important issue requiring effective solutions.