Vakıf Kayıtları Ekseninde BİTLİS'İN KÜLTÜR MİRASI


Creative Commons License

Tekin R.

HECE, Ankara, 2021

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: HECE
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çeşitli amaçlarla kurulan ve bu amaçlar içerisinde insanlara yardım etme hedefini ilk sırada barındıran hayır müesseseleri, millî ve dinî kültürümüzün en önemli parçalarındandır. Bu hayır müesseseleri içerisinde ilk akla gelen de elbette vakıflardır. Vakıf kurumu toplumda; dinî, sosyal, eğitim, sağlık ve belediyenin yapmış olduğu işlere yönelik birçok hizmetleri yapmayı esas almıştır. Günümüzde eğitim ve güvenlik gibi kuruluşların görevini geçmişte vakıflar yerine getirmekteydi.

İslam devletlerinde, Anadolu’da kurulan Türk devletlerinde ve özellikle Osmanlı Devleti’nde vakıflara büyük önem verilmiştir. Anadolu, beylikler ve özellikle Osmanlı döneminde adeta bir vakıflar cenneti haline gelmiştir. Sultanlar, devlet adamlarının ileri gelenleri ve varlıklı kişilerin mallarını vakıf yapmak suretiyle hizmete dönüştürmüşlerdir.

Bitlis, kültür zenginlikleri ile Anadolu’nun kadîm şehirlerinden biridir. Bitlis ve çevresinde bulunan yazılı, sözlü ve anıtsal kültür öğeleri, birçok tahribata rağmen, Bitlis merkez başta olmak üzere Ahlat, Adilcevaz, Güroymak (Norşin) ve Hizan gibi yerlerde halen yaşamaktadır. Hulefâ-i Râşidîn döneminde fethedilen bölgede İslâm medeniyetine ait birçok esere rastlamak mümkündür.

Vakıf Kayıtları Ekseninde BİTLİS’İN KÜLTÜR MİRASI adlı kitabın temelini, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde bulunan ancak daha sonraları Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’ne gönderilen Bitlis Vakfiye Kayıt Defteri oluşturmaktadır. Ancak yapılan bu çalışma söz konusu defterle sınırlı kalmamış, diğer arşiv belgelerinden de yararlanılmıştır. Araştırmacıların bu deftere daha kolay ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla, defterde bulunan Osmanlı Türkçesi ile kaydedilen belgeler transkribe edilmiştir. Defterde bulunan Arapça ve Farsça belgeler de aynen -Arapça ve Farsça olarak- kaydedilmiştir.

Bölgede tesis edilen cami, mescit ve diğer hayrî vakıflarla halkın dinî ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yöre insanının ilmî seviyesini yükseltmek ve en büyük düşman olarak belirtilen cehaleti izale etmek amacıyla, gerek yöneticiler ve gerekse hayırsever kişiler vasıtasıyla birçok medrese yapılmıştır. Bitlis ve civarında tekke, zaviye, han ve hangâhların bulunması da tasavvufî bir yaşam şeklinin ileri boyutta olduğunu göstermektedir.

Yüz yıllar boyunca Bitlis ve çevresinde birçok vakıf yapılmıştır. Günümüze kadar intikal eden söz konusu vakıflar ve bu vakıflarla ilgili olan kayıtlar geçmişin dinî, ilmî, siyasî, mezhebî ve tasavvufî birçok kültürel izleri beraberinde taşımaktadır.

Büyük ölçüde arşiv vesikalarına dayalı olarak yapılan bu araştırmamızdan çıkarılan en önemli sonuç, Bitlis’in sosyal ve kültür tarihini müdellel bir şekilde ortaya koymasıdır.