BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ İŞLETMELERİNDE BİYOGÜVENLİK UYGULAMALARININ ÖNEMİ


Creative Commons License

Turan M., Şireli H. D., Tatar A. M., Bülbüller F.

INTERNATIONAL CONFERENCE ON GLOBAL PRACTICE OF MULTIDISCIPLINARY SCIENTIFIC STUDIES-IV, Girne, Kıbrıs (Kktc), 22 - 30 Nisan 2023, ss.1574-1581

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.1574-1581
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Biyogüvenlik, hastalık oluşturabilecek etmenlerin yetiştiricilik işletmelerine girişini ve yayılmasını önlemeye yönelik alınacak tedbirlerin tamamını içermektedir. Biyogüvenlik aksaklıkları işletmelerde hayvan kaybına ve ilerleyen dönemlerde ise verim kaybına sebebiyet vermektedir. Hayvan refahının sağlanması, verim kaybının önlenmesi ve tedavi masraflarının azaltılması özellikle biyogüvenlik uygulamalarının sağlanması ile mümkündür. Biyogüvenlik uygulamalarının eksik bir şekilde yapılması; işletmelerde yavru kayıplarının daha fazla yaşanmasına, mastitis ve topallık sorunlarının artmasına, üreme performansı ve süt üretiminin düşmesine sebebiyet verecektir. İşletmelerde revir ve karantina bölmelerinin bulunması, hayvanların dinlenme ve gezinti alanlarına ait zeminin kuru tutulması, yeterli havalandırmanın sağlanması, hayvanlara temiz yem ve su temini, işletmelerin yabani hayvanların (fare, kuş, tavşan vb.) girişini engelleyecek şekilde planlanması, işletmelerin giriş ve çıkışlarında araçların dezenfekten uygulamasından geçmeleri, işletme girişlerinde kireç ve dezenfektanlı küvetlerin konulması, işletmeye dışarıdan alınacak hayvanların öncelikle karantina bölmelerinde tutulmaları, gübre temizliğinin düzenli yapılması, güvenlik kameraları ile işletme içerisinde ve dışarısında düzenli olarak gözlem yapılması ve hastalık kayıtlarının tutulması, aşı takvimine düzenli bir şekilde uyulması, parazit kontrollerinin ve ilaçlamaların düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak, biyogüvenlik uygulamaları hem büyükbaş hem de küçükbaş işletmede hayvan sağlığı, insan sağlığı ve çevre koruma açısından son derece önemlidir. Bu nedenle mevzuata uygun bir şekilde işletme planlamalarının yapılması yanı sıra yetiştiricileri bilinçlendirecek eğitimlerin verilmesi hastalıkların yayılma riskini ve işletmelere hastalık getirilme olasılığını azaltacak ve bu da doğrudan işletmelerin hayvan refahını ve karlılığını arttıracaktır.

Anahtar Kelimeler: Biyogüvenlik, Hayvan refahı, Büyükbaş, Küçükbaş

Biosecurity includes all measures to be taken to prevent the entry and spread of disease-causing agents into bovine and ovine breeding enterprises. Biosecurity failures cause loss of animals in farms and loss of yield in the following periods. Ensuring animal welfare, preventing loss of productivity and reducing treatment costs are possible especially with the full implementation of biosecurity practices. Incomplete implementation of biosecurity practices will lead to more offspring losses, increased mastitis and lameness problems, decreased reproductive performance and milk production. Having infirmary and quarantine compartments in the enterprises, keeping the floor of the resting and walking areas of the animals dry, providing adequate ventilation, providing clean feed and water to the animals, planning the enterprises in a way to prevent the entry of wild animals (mice, birds, rabbits, etc. ), disinfecting the vehicles at the entrance and exit of the enterprises, placing lime and disinfectant bathtubs at the entrances of the enterprises, keeping the animals that will be taken to the enterprise from outside in quarantine compartments, regular cleaning of manure, regular observation inside and outside the enterprise with security cameras and keeping disease records, regular compliance with the vaccination schedule, regular parasite controls and spraying. In conclusion, biosecurity practices are extremely important in terms of animal health, human health and environmental protection in both bovine and ovine enterprises. For this reason, in addition to making enterprise planning in accordance with the legislation, providing trainings to raise awareness of breeders will reduce the risk of spreading diseases and the possibility of bringing diseases to enterprises, which will directly increase animal welfare and profitability of enterprises.

Keywords: Biosecurity, Animal welfare, Cattle, Ovine