Van YYÜ Kampüsü KYK Yurtlarında Konaklayan Öğrencilerin Sağlık Okuryazarlığı Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi


Avaş B., Elasan S., Keskin S.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 2. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi, Van, Türkiye, 18 - 19 Aralık 2023, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışma, Van YYÜ kampüsünde KYK yurtlarında konaklayan öğrencilerin sağlık okuryazarlığı bilgi düzeylerini belirleyerek çeşitli etkenlere bağlı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Sağlık okuryazarlığı kavramı, bireylerin sağlık bilgilerine ulaşma, anlama ve kullanma becerilerini içerir. Çalışma, genç öğrenci nüfusu üzerindeki etkilerini anlamayı hedefler.

Materyal-Metot: Çalışmada, KYK yurtlarında konaklayan öğrencilerin sağlık okuryazarlığı düzeyini belirlemek için Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32) kullanılmıştır. Çalışmanın örnek büyüklüğü, her değişken için %80 Testin Gücü ve %5 Tip-1 hata alınarak belirlenmiştir. Parametrik testler uygulamak üzere normal dağılım testleri kullanılmıştır. Analizlerde SPSS istatistik paketi kullanılarak %5 anlamlılık düzeyi alınmıştır. Çalışmadaki sürekli ölçümlerin dağılımına Kolmogorov-Smirnov ve Skewness-Kurtosis testleri ile bakılmış ve Parametrik testler uygulanmıştır. Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi Puanının, Kategorik Gruplara göre karşılaştırılmasında “Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)” ve “Bağımsız T-testi” kullanılmıştır. Varyans analizini takiben farklı grupları belirlemede “Duncan testi” kullanılmıştır. Anket sorularının güvenirlik (reliability) analizi kapsamında “Cronbach’s Alpha katsayıları” hesaplanmıştır.

Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin sağlık okuryazarlığı düzeyi genel olarak orta seviyededir. Bulgular, sınıf düzeyi ve ailenin gelir düzeyinin sağlık okuryazarlığı düzeyini etkilediğini göstermektedir (p=0,049). Birinci sınıf öğrencileri ve asgari ücretle geçim sağlayan ailelerden gelen öğrenciler, diğer gruplara kıyasla daha yüksek sağlık okuryazarlığı puanlarına sahiptir (p=0,018). Bulgulara göre, öğrencilerin sağlık okuryazarlığı genel olarak orta seviyededir. Ancak, sınıf düzeyi ve ailenin gelir düzeyi gibi faktörlerin bu düzeyleri etkilediği görülmüştür.

Sonuç: Van YYÜ kampüsünde KYK yurtlarında konaklayan öğrencilerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri genel olarak orta seviyededir. Eğitim düzeyi ve ekonomik faktörler, sağlık okuryazarlığı üzerinde belirgin bir etki göstermektedir. Sonuç olarak, çalışma genç öğrenci popülasyonunun sağlık okuryazarlığı düzeyini belirleme ve iyileştirme çabalarının belirli sosyoekonomik faktörlere odaklanması gerektiğini vurgulamaktadır. Eğitim kurumları ve sağlık politikacıları, öğrencilerin sağlık konularında daha bilinçli ve bilgili olmalarını destekleyici stratejiler geliştirmeye yönlendirilmelidir. Bu çalışma, sağlık okuryazarlığı alanındaki literatüre katkı sağlayarak, öğrencilerin sağlıkla ilgili bilgi düzeyini anlamaya yönelik bir değerlendirme olabilir.