Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.9, sa.4, ss.2655-2669, 2021 (Hakemli Dergi)
Günümüzde yerel mutfak kültürlerine artan yoğun turistik talep ve gastronomi turizmi deneyimlerinin
otantikleşmesi mutfak kültürlerinin turistik bir ürün olarak değerlendirilmesini mümkün kılmaktadır.
Ancak yerel mutfak kültürlerine ait bilgilerin küreselleşme ile birlikte etnik özelliklerinden
uzaklaşması gibi endişeler çoğaldığından, Van mutfak kültürüne ait değerlerin kültürel miras
kapsamında değerlendirilmesi büyük bir önem kazanmaktadır. Bu çalışma ile günümüzde oldukça
popüler turizm çeşitlerinden biri olan gastronomi turizmi kapsamında Van şehrini bir cazibe merkezi
haline getirmek, aynı zamanda Van’ı ziyaret edecek olan yerli ve yabancı turistlere gastronomi rehberi
olmak, yerel lezzetlerin sürdürülebilirliğini ve değerlerin korunması, kayıt altına alınması ve
tanıtılmasına katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında geçmişten günümüze Van
mutfak kültürüne dâhil olmuş ürünler, nitel analiz yöntemlerinden biri olan doküman analizi
tekniğinden yararlanılarak belirlenmiş ve sunulmuştur. Bu bağlamda, Van şehrine ait otlu peynirden
kavuta, ışgından (Rheum ribes) erişteye, keledoştan ciğer köftesine, Van balığından Van pastasına
kadar çeşitli yerel mutfak ürünlerinin ismi ve içeriği zengin mutfak kültürüne sahip Van iline ait bir
gastronomi rotası oluşturulması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, makale içeriğinde detayları
verilen yöreye özgü yemekler ve ürünler bu duyguyu ve heyecanı daha da güçlendirmektedir. Bu
bağlamda, çalışmanın bulguları doğrultusunda Van şehrinin gastronomi rotası önerilmiştir.
Today, the increasing tourist demand for local culinary cultures and the authenticity of gastronomic
tourism experiences make possible to evaluate culinary cultures as touristic products. However, since
the concerns about the fact that the knowledge of local culinary cultures is moving away from their
ethnic characteristics with globalization, it is of great importance to evaluate the values of Van
culinary culture within the scope of cultural heritage. With this study, it is aimed to make the city of
Van an attraction center within the scope of gastronomy tourism, which is one of the most popular
tourism types today, to be a gastronomy guide for local and foreign tourists who will visit Van, at the
same time to contribute to the sustainability of local tastes and to the protection, registration and
promotion of values. Within the scope of this study, the products that have been included in the Van
cuisine culture from past to present were determined and presented by using the document analysis
technique, which is one of the qualitative analysis methods. In this context, the names and contents
of various local cuisine products from the Van Herby cheese to the Kavut, from the Işkın (Rheum
Ribes) to the noodles, from the Keledoş to the liver meatballs, from the Van fish to the Van cake
emphasize that a gastronomic route should be created for the province of Van, which has a rich
culinary culture. In addition, the local dishes and products detailed in the article strengthen this feeling
and excitement even more. In this context, the gastronomy route of the city of Van has been proposed
in line with the findings of the study