International Journal of Food, Agriculture and Animal Sciences, vol.1, no.1, pp.19-30, 2021 (Peer-Reviewed Journal)
Food nanotechnology is among the newest emerging technologies. This technology has very
good treatments in the food industry in terms of food processing such as packaging, safety,
and quality control. Nanotechnology plays an important role in the development of an ideal
system for the proper encapsulation, safety, and delivery of nutraceuticals and functional foods.
There are many advantages of using nanotechnology in the food industry. Some of these can
be listed as an antimicrobial effect, increasing the heat resistance of food, increasing the shelf
life of food, improved agricultural production, and perceiving food spoilage. On the other hand,
nanomaterials and nanoparticles have risks in terms of toxicity and safety. By unconsciously
consuming nanofoods, people also take in biopermanent nanoparticles, which can cause many
ailments such as immune system disorders. In this review, the importance of nanotechnology
in the field of nanofood, the widely used nanoemulsion technique in nanofood production and
safety of nanofoods are discussed.
Gıda alanında nanoteknoloji uygulamaları yeni teknolojiler arasında yer almaktadır. Bu
teknolojinin gıda endüstrisinde gıdanın işlenmesi, paketlenmesi, güvenliği ve kalite kontrolü
açısından uygulamaları bulunmaktadır. Nanoteknoloji, nutrasötiklerin ve fonksiyonel gıdaların
uygun şekilde kapsüllenmesi, güvenliği ve dağıtımı için verimli bir kolloidal sistemin
geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Nanoteknolojinin gıda endüstrisinde
kullanılmasının birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; antimikrobiyal etki, gıdaların
ısı direncinin artırılması, gıdanın raf ömrünün uzatılması, gelişmiş tarımsal üretim ve gıdanın
bozulmasının algılanması şeklinde sıralanabilir. Bunun yanı sıra nanomalzemelerin ve
nanopartiküllerin toksisite ve güvenlik gibi konularda riskleri mevcuttur. Bilinçsiz bir şekilde
üretilen nanogıdaların tüketilmesiyle insanlar, bağışıklık sistemi bozukluğu gibi pek çok
rahatsızlığa sebep olabilen biyokalıcı nanopartikülleri de bünyelerine almaktadır. Bu derlemede,
nanoteknolojinin nanogıda alanında önemi, nanogıda üretiminde yaygın bir şekilde kullanılan
nanoemülsiyon tekniği ve nanogıdaların güvenliği ele alınmıştır.