Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.7, sa.2, ss.1042-1056, 2019 (Hakemli Dergi)
Bir mesleğin veya söz konusu meslek ile uğraşan bireylerin profesyonelleşmesinde en önemli
unsurlardan biri olarak çalışanların mesleğe ilişkin algılarından bahsedilebilir. Bu araştırmada
mutfak içerisinde değerlendirilen ancak özellikleri bakımından çok farklı niteliklere sahip olan
steward mesleğinin yapısı ve bu yapı içerisinde mesleğin profesyonelleşmesinin önündeki
engeller ve çözüm önerilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu bağlamda derinlemesine bilgi
edinmek amacıyla ve araştırma desenine uygunluğu açısından nitel araştırma yönteminden
yararlanılmıştır. Nitel araştırmanın uygulanmasında öne çıkan unsurlardan biri evreni temsil
etme kaygısı taşımamasıdır. Bu nedenle bu çalışma da örneklem yerine bir çalışma grubu
kullanılmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul ilindeki beş yıldızlı konaklama işletmelerinin
mutfak departmanında çalışan ve araştırmaya katılma konusunda gönüllü 12 steward şefi ile
çalışılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanan veriler içerik analizinden
faydalanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, bu mesleği yürüten bulaşıkhane
personelinin kimyasal, hijyen ve sanitasyon, temizlik ve iş güvenliği konularında eğitimli olması
gerektiği ortaya çıkmıştır. Mesleğe personel kabulünün kolay, hizmet içi eğitim ve denetiminin
yetersiz olduğu ve toplumsal statüye ilişkin algının da düşük olduğu elde edilen diğer
sonuçlardır.