Eğitim Bilgileri
2022 - 2025
2022 - 2025Doktora
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Türkiye
2021 - 2022
2021 - 2022Doktora
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Araştırmaları Enstitüsü, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı, Türkiye
2020 - 2021
2020 - 2021Yüksek Lisans
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Türkiye
2008 - 2016
2008 - 2016Lisans
Trakya Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Bölümü, Türkiye
Yaptığı Tezler
2021
2021Yüksek Lisans
Van İlinde Yaşayan Bireylerin Dini Yönelimlerinin Yeme Motivasyonları Üzerindeki Etkileri
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2021
2021Van’ın Tarihi, Kültürü, Sanatı ve Arkeolojisi
Turizm
YUZEM
2021
2021I. IFITT TURKEY TOURISM TECHNOLOGY AND RESEARCH
Bilişim
IFITT TURKEY
2021
2021Research Academy
Diğer
Association of North America Higher Education International, University of Florida, MTCON
2020
2020Travel Tech Hub Workshops (Direct Booking, Channel Management, Rate Intelligence, Digital Marketing, Meta Searches)
Turizm
Hotel Linkage
2016
2016Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası
Eğitim Yönetimi ve Planlama
Trakya Üniversitesi
Araştırma Alanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler
Sosyoloji
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Radyo, Sinema ve Televizyon
Akademik Unvanlar / Görevler
2020 - Devam Ediyor
2020 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2025
2025Are religious orientations effective on eating motivation?
UÇKAN ÇAKIR M., ÇAVUŞ Ş.
JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY ACADEMIC TOURISM , cilt.10, sa.1, ss.49-63, 2025 (Hakemli Dergi)
2022
2022The Relationships Between Corporate Social Responsibility, Customer Intimacy and Customer Citizenship Behavior in the Restaurant Industry
Can Ü., Okat Ç., Uçkan Çakır M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF CONTEMPORARY ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES , cilt.12, sa.2, ss.643-673, 2022 (ESCI)
2022
2022Gastronomi ve Dijitalleşme
Aydın Ş., Uçkan Çakır M.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi , cilt.12, sa.4, ss.2143-2159, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
2022Mardin Mutfak Kültüründe Tarçın
Özbay G., Uçkan Çakır M.
Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , cilt.6, sa.2, ss.307-322, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
2022The Role of Brand Image in Gastronomic Destinations: An Analysis on Turkey and Malaysia Website
Uçkan Çakır M., Özbay G.
International Journal of Contemporary Tourism Research
, cilt.6, sa.1, ss.40-53, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
2022SİNEMADA SOSYAL SINIF OLGUSUNUN YEMEK ÜZERİNDEN AKTARIMI: SNOWPIERCER FİLMİNİN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZ
Uçkan Çakır M., Okat Ç., Koç P.
jOURNAL OF GASTRONOMY, HOSPITALITY AND TRAVEL , cilt.5, sa.2, ss.710-723, 2022 (Hakemli Dergi)
2022
2022Snack Barlar ve Tüketim Eğilimleri
Saygı B., Mankan E., Ceylan Z., Çelik Ş., Uçkan Çakır M.
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi , cilt.1, sa.3, ss.1-21, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
2021Yerel Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Kapsamında Van Gastronomi Rotası Önerisi
Ocak E., Ceylan Z., Okat Ç., Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies
, cilt.9, sa.4, ss.2655-2669, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
2020Sinema Perdesinde Gastronomi Görüntüsü: Yemeğin Sosyolojik Yansımaları
Uçkan Çakır M., Şengül S., Parmaksızoğlu E.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies , cilt.8, sa.4, ss.3173-31191, 2020 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2024
2024Lisansüstü Eğitimde Farklı Disiplinlerden Öğrencilerin Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümünü Tercih Etmelerini Sağlayan Motivasyon Kaynakları
USTA DİŞSİZ S., UÇKAN ÇAKIR M., ŞENGÜL S.
8. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Ankara, Türkiye, 17 - 20 Ekim 2024, (Tam Metin Bildiri)
2024
2024Balkan Göçlerinin Trakya Mutfak Kültürüne Etkisi
UÇKAN ÇAKIR M., USTA DİŞSİZ S., ŞENGÜL S.
V. ULUSLARARASI GASTRONOMİ, TURİZM VE KÜLTÜR ÇALIŞMALARI SEMPOZYUMU (YÜZ YÜZE), İzmir, Türkiye, 10 Ekim 2024, (Özet Bildiri)
2024
2024Examining Van Province Gastronomy Tourism Resources Through Online Tourist Experiences
UÇKAN ÇAKIR M.
Anti Fragile Rural Tourism Entrepreneurship Final Conference, Türkiye, 26 - 29 Şubat 2024, (Özet Bildiri)
2024
2024Z Kuşağının Yöresel Yemek ve Keledoş Kavramlarına İlişkin Metaforik Algısı
Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (USBK-24), Bitlis, Türkiye, 8 - 10 Mayıs 2024, ss.66-67, (Özet Bildiri)
2024
2024Van İlinin Gastronomi Turizmi Cazibe Unsurları Perspektifinden Değerlendirilmesi
Uçkan Çakır M., Koç P.
Uluslararası vizyon Van Kongresi "Türkiye Yüzyılında Van", Van, Türkiye, 8 - 09 Şubat 2024, ss.53, (Özet Bildiri)
2023
2023Bütünleştirici Bir İnceleme Süreciyle Van Otlu Peyniri
BAYRAM ÖZ E., TORUSDAĞ G. B., UÇKAN ÇAKIR M.
7. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları, Makedonya, 8 - 10 Haziran 2023, (Tam Metin Bildiri)
2023
2023Gastronomi Turizmi Perspektifinden Kriz Yönetimi
UÇKAN ÇAKIR M., ŞENGÜL S.
IV. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 8 - 09 Haziran 2023, (Özet Bildiri)
2022
2022A SHORT HISTORY OF SPICES: AN OVERVIEW ON PEPPER HISTORY
Uçkan Çakır M., Özbay G.
International Pepper and Spices Conference, Villahermosa, Meksika, 26 Nisan 2022, ss.23-35, (Tam Metin Bildiri)
2022
2022The Social Life of Coffee: Turkey’s Local Coffees
Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M., Okat Ç.
2nd International Anatolian Conference on Coffee & Cocoa, Bogota, Kolombiya, 7 - 08 Nisan 2022, ss.1-11, (Tam Metin Bildiri)
2021
2021The Role of Brand Image in Gastronomic Destinations: An Analysis on Turkey and Malaysia Website
Uçkan Çakır M., Özbay G.
Global Conference on Services and Retail Management, Florida, Amerika Birleşik Devletleri, 10 - 13 Mayıs 2021, (Tam Metin Bildiri)
2021
2021Koronavirüs Günlerinde X ve Y Kuşaklarının Gıda Tüketimlerinin İncelenmesi
Okat Ç., Özer S., Uçkan Çakır M.
Managing Tourism Across Continents Conference, İstanbul, Türkiye, 1 - 03 Nisan 2021, ss.233-245, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2025
2025Exploring the Captivating World of Gastro-Ethnobiology and Gastronomy Tourism Applications
Şengül S., Usta Dişsiz S., Uçkan Çakır M.
Greener Future: Building Sustainable Tourism Communities, Andrea Edurne Jimenez Ruiz,Volha Rudkouskaya,Shivam Bhartiya, Editör, Emerald Group Publishing Ltd, Leeds, ss.5-26, 2025
2025
2025The Cheese Industry's Global Economic Landscape: An Essential Perspective
Uçkan Çakır M., Torusdağ G. B.
Global Perspectives on Cheese Tourism, Grant Altay Taşkın,Aysu Altaş, Editör, IGI Global Scientific Publishing, Pennsylvania, ss.1-18, 2025
2024
2024TÜRK MUTFAĞINDA BESİN İŞLEME VE SAKLAMA ŞEKİLLERİ
UÇKAN ÇAKIR M.
Tarihsel ve Kültürel Boyutlarıyla Türk Mutfağı, ŞENGÜL SERKAN, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.63-116, 2024
2023
2023The Use of Food in Cinema as a Soft Power Instrument
Şengül S., Uçkan Çakır M.
Global Perspectives on Soft Power Management in Business, Kankaew Kannapat, Editör, IGI Global, Pennsylvania, ss.425-442, 2023
2023
2023Tabak Süslemede Kullanılan Otlar ve Çiçekler
Uçkan Çakır M., Şengül S.
Baharat Otlar ve Soslar, Kurnaz Alper,Şengül Serkan, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.503-553, 2023
2023
2023Veganizmde Etik Kaygılar ve Toplumsal Hareketler
UÇKAN ÇAKIR M., TORUSDAĞ G. B.
Vegan Dünyayı Anlamak: Veganlık Üzerine Toplumsal Araştırmalar, Gürhan, Nazife, Editör, Siyasal Kitabevi, Ankara, ss.123-146, 2023
2022
2022YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR PAZARLAMA
Uçkan Çakır M., Çavuş Ş.
Sürdürülebilir Yiyecek İçecek Hizmetleri, Çinuçen Okat,Pelin Koç, Editör, Detay Yayıncılık, İstanbul, ss.189-209, 2022
2022
2022Güney Kore Sinemasında Politik Bir Silah: Yemek
Uçkan Çakır M., Koç P., Okat Ç.
Geçmişten Günümüze Gastronominin İzleri: Araştırmalara Dayalı Kanıtlar, Osman ÇULHA, Editör, Eğitim Yayınevi, Konya, ss.197-220, 2022
2021
2021Balık Kültürü, Gastronomi ve Turizm
Koç P., Uçkan Çakır M.
Denizden Gastronomiye, Doç. Dr. Zafer Ceylan,Dr. Öğr. Ü. Esra Doğu Baykut, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.1-24, 2021
2021
2021Yiyecek İçecek Sektörünün Genel Yapısı
Uçkan Çakır M., Özbay G.
Yiyecek İçecek Pazarlaması, Şevki Ulema, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.29-44, 2021
2021
2021MÜŞTERİ ŞİKÂYETLERİ YÖNETİMİ
Okat Ç., Uçkan Çakır M.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE MÜŞTERİ YÖNETİMİ, CAN ÜLKER,OKAT ÇİNUÇEN, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.81-104, 2021
Desteklenen Projeler
2022 - 2024
2022 - 2024Van Balığı ve Norduz Koyunu Kaburgasından Farklı Pişirme Teknikleri ile Elde Edilen Ürünlerin Duyusal Algıya Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Okat Ç. (Yürütücü), Ceylan Z., Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
2022 - 2023
2022 - 2023