Arş. Gör. Dr. Merve Uçkan Çakır


Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü


WoS Araştırma Alanları: Sosyal Bilimler Genel, Sosyal Bilimler İnterdisipliner


Avesis Araştırma Alanları: Sosyal ve Beşeri Bilimler, Sosyoloji, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Radyo, Sinema ve Televizyon


Yayınlardaki İsimler: Uçkan Çakır Merve

E-posta: mervecakir@yyu.edu.tr
İş Telefonu: +90 432 225 1621 Dahili: 28829
Web: https://avesis.yyu.edu.tr/mervecakir
Posta Adresi: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Fakültesi İş bankası Yurtları arkası. Toki Lojmanları Yanı Bardakçı Mah. YYU.496 Konutlu Toki Sok. No:46 KAMPÜS/VAN

Metrikler

Yayın

32

Atıf (Scholar)

22

H-İndeks (Scholar)

2

Proje

2

Açık Erişim

4
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Eğitim Bilgileri

2022 - 2025

2022 - 2025

Doktora

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Türkiye

2021 - 2022

2021 - 2022

Doktora

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Turizm Araştırmaları Enstitüsü, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı, Türkiye

2020 - 2021

2020 - 2021

Yüksek Lisans

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Türkiye

2008 - 2016

2008 - 2016

Lisans

Trakya Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Bölümü, Türkiye

Yaptığı Tezler

2021

2021

Yüksek Lisans

Van İlinde Yaşayan Bireylerin Dini Yönelimlerinin Yeme Motivasyonları Üzerindeki Etkileri

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Sertifika, Kurs ve Eğitimler

2021

2021

Van’ın Tarihi, Kültürü, Sanatı ve Arkeolojisi

Turizm

YUZEM

2021

2021

I. IFITT TURKEY TOURISM TECHNOLOGY AND RESEARCH

Bilişim

IFITT TURKEY

2021

2021

Research Academy

Diğer

Association of North America Higher Education International, University of Florida, MTCON

2020

2020

Travel Tech Hub Workshops (Direct Booking, Channel Management, Rate Intelligence, Digital Marketing, Meta Searches)

Turizm

Hotel Linkage

2016

2016

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası

Eğitim Yönetimi ve Planlama

Trakya Üniversitesi

Araştırma Alanları

Sosyal ve Beşeri Bilimler

Sosyoloji

Turizm ve Otel İşletmeciliği

Radyo, Sinema ve Televizyon

Akademik Unvanlar / Görevler

2020 - Devam Ediyor

2020 - Devam Ediyor

Araştırma Görevlisi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü

SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler

Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler

Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler

2024

2024

Balkan Göçlerinin Trakya Mutfak Kültürüne Etkisi

UÇKAN ÇAKIR M., USTA DİŞSİZ S., ŞENGÜL S.

V. ULUSLARARASI GASTRONOMİ, TURİZM VE KÜLTÜR ÇALIŞMALARI SEMPOZYUMU (YÜZ YÜZE), İzmir, Türkiye, 10 Ekim 2024, (Özet Bildiri)

2024

2024

Examining Van Province Gastronomy Tourism Resources Through Online Tourist Experiences

UÇKAN ÇAKIR M.

Anti Fragile Rural Tourism Entrepreneurship Final Conference, Türkiye, 26 - 29 Şubat 2024, (Özet Bildiri)

2024

2024

Z Kuşağının Yöresel Yemek ve Keledoş Kavramlarına İlişkin Metaforik Algısı

Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.

II. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (USBK-24), Bitlis, Türkiye, 8 - 10 Mayıs 2024, ss.66-67, (Özet Bildiri) Creative Commons License

2024

2024

Van İlinin Gastronomi Turizmi Cazibe Unsurları Perspektifinden Değerlendirilmesi

Uçkan Çakır M., Koç P.

Uluslararası vizyon Van Kongresi "Türkiye Yüzyılında Van", Van, Türkiye, 8 - 09 Şubat 2024, ss.53, (Özet Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2023

2023

Bütünleştirici Bir İnceleme Süreciyle Van Otlu Peyniri

BAYRAM ÖZ E., TORUSDAĞ G. B., UÇKAN ÇAKIR M.

7. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları, Makedonya, 8 - 10 Haziran 2023, (Tam Metin Bildiri)

2023

2023

Gastronomi Turizmi Perspektifinden Kriz Yönetimi

UÇKAN ÇAKIR M., ŞENGÜL S.

IV. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu, İzmir, Türkiye, 8 - 09 Haziran 2023, (Özet Bildiri)

2022

2022

A SHORT HISTORY OF SPICES: AN OVERVIEW ON PEPPER HISTORY

Uçkan Çakır M., Özbay G.

International Pepper and Spices Conference, Villahermosa, Meksika, 26 Nisan 2022, ss.23-35, (Tam Metin Bildiri)

2022

2022

The Social Life of Coffee: Turkey’s Local Coffees

Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M., Okat Ç.

2nd International Anatolian Conference on Coffee & Cocoa, Bogota, Kolombiya, 7 - 08 Nisan 2022, ss.1-11, (Tam Metin Bildiri) Creative Commons License

2021

2021

The Role of Brand Image in Gastronomic Destinations: An Analysis on Turkey and Malaysia Website

Uçkan Çakır M., Özbay G.

Global Conference on Services and Retail Management, Florida, Amerika Birleşik Devletleri, 10 - 13 Mayıs 2021, (Tam Metin Bildiri) Sürdürülebilir Kalkınma

2021

2021

Koronavirüs Günlerinde X ve Y Kuşaklarının Gıda Tüketimlerinin İncelenmesi

Okat Ç., Özer S., Uçkan Çakır M.

Managing Tourism Across Continents Conference, İstanbul, Türkiye, 1 - 03 Nisan 2021, ss.233-245, (Tam Metin Bildiri) Creative Commons License Sürdürülebilir Kalkınma

Kitaplar

2025

2025

Exploring the Captivating World of Gastro-Ethnobiology and Gastronomy Tourism Applications

Şengül S., Usta Dişsiz S., Uçkan Çakır M.

Greener Future: Building Sustainable Tourism Communities, Andrea Edurne Jimenez Ruiz,Volha Rudkouskaya,Shivam Bhartiya, Editör, Emerald Group Publishing Ltd, Leeds, ss.5-26, 2025

2025

2025

The Cheese Industry's Global Economic Landscape: An Essential Perspective

Uçkan Çakır M., Torusdağ G. B.

Global Perspectives on Cheese Tourism, Grant Altay Taşkın,Aysu Altaş, Editör, IGI Global Scientific Publishing, Pennsylvania, ss.1-18, 2025

2024

2024

TÜRK MUTFAĞINDA BESİN İŞLEME VE SAKLAMA ŞEKİLLERİ

UÇKAN ÇAKIR M.

Tarihsel ve Kültürel Boyutlarıyla Türk Mutfağı, ŞENGÜL SERKAN, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.63-116, 2024

2023

2023

The Use of Food in Cinema as a Soft Power Instrument

Şengül S., Uçkan Çakır M.

Global Perspectives on Soft Power Management in Business, Kankaew Kannapat, Editör, IGI Global, Pennsylvania, ss.425-442, 2023

2023

2023

Tabak Süslemede Kullanılan Otlar ve Çiçekler

Uçkan Çakır M., Şengül S.

Baharat Otlar ve Soslar, Kurnaz Alper,Şengül Serkan, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.503-553, 2023

2023

2023

Veganizmde Etik Kaygılar ve Toplumsal Hareketler

UÇKAN ÇAKIR M., TORUSDAĞ G. B.

Vegan Dünyayı Anlamak: Veganlık Üzerine Toplumsal Araştırmalar, Gürhan, Nazife, Editör, Siyasal Kitabevi, Ankara, ss.123-146, 2023

2022

2022

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR PAZARLAMA

Uçkan Çakır M., Çavuş Ş.

Sürdürülebilir Yiyecek İçecek Hizmetleri, Çinuçen Okat,Pelin Koç, Editör, Detay Yayıncılık, İstanbul, ss.189-209, 2022

2022

2022

Güney Kore Sinemasında Politik Bir Silah: Yemek

Uçkan Çakır M., Koç P., Okat Ç.

Geçmişten Günümüze Gastronominin İzleri: Araştırmalara Dayalı Kanıtlar, Osman ÇULHA, Editör, Eğitim Yayınevi, Konya, ss.197-220, 2022

2021

2021

Balık Kültürü, Gastronomi ve Turizm

Koç P., Uçkan Çakır M.

Denizden Gastronomiye, Doç. Dr. Zafer Ceylan,Dr. Öğr. Ü. Esra Doğu Baykut, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.1-24, 2021

2021

2021

Yiyecek İçecek Sektörünün Genel Yapısı

Uçkan Çakır M., Özbay G.

Yiyecek İçecek Pazarlaması, Şevki Ulema, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.29-44, 2021

2021

2021

MÜŞTERİ ŞİKÂYETLERİ YÖNETİMİ

Okat Ç., Uçkan Çakır M.

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE MÜŞTERİ YÖNETİMİ, CAN ÜLKER,OKAT ÇİNUÇEN, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.81-104, 2021