Biyografi
Çinuçen Okat, 1977 yılında İzmir’in Ödemiş ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Ödemiş’te tamamladıktan sonra, 2000 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü’nden lisans derecesi almıştır. 2001 yılında eğitimine ve uluslararası mesleki deneyimlerine devam etmek amacıyla gittiği Londra’da İngilizce dil eğitimi almış ve 2005 yılında School of Technology & Management - London’da İşletme Yönetimi alanında Postgraduate Diploma programını tamamlamıştır.
2015 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamlayan Okat, 2019 yılında aynı üniversitede “Yiyecek İçecek İşletmelerinde Kurumsal İtibarın Davranışsal Niyete Etkisinde Algılanan Gıda Güvenliğinin Rolü” başlıklı doktora teziyle doktor unvanını elde etmiştir.
1997 yılında turizm sektöründe başladığı kariyerinde, Çırağan Palace Hotel Kempinski, Holiday Inn London Heathrow ve BTA Catering gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlarda 20 yılı aşkın süreyle yöneticilik yapmıştır. Akademik kariyerine 2015 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak başlamış, 2020 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’ne Dr. Öğretim Üyesi olarak atanmıştır.
2023 yılında Turizm alanında Doçent unvanını alan Çinuçen Okat’ın çalışma alanları arasında gastronomi ve yiyecek içecek işletmeciliği yer almaktadır.
Eğitim Bilgileri
2015 - 2019
2015 - 2019Doktora
Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği, Türkiye
2009 - 2015
2009 - 2015Yüksek Lisans
Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği, Türkiye
1996 - 2000
1996 - 2000Lisans
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksek Okulu, Türkiye
Yaptığı Tezler
2019
2019Doktora
YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE KURUMSAL İTİBARIN DAVRANIŞSAL NİYETE ETKİSİNDE ALGILANAN GIDA GÜVENLİĞİNİN ROLÜ
Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği
2015
2015Yüksek Lisans
OTEL İŞLETMELERİNİN YİYECEK ve İÇECEK BÖLÜMÜNDE ÇALIŞANLARIN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ: İZMİR İL MERKEZİNDE BEŞ YILDIZLI OTELLERE YÖNELİK BİR UYGULAMA
Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği
Yabancı Diller
B2 Orta Üstü
B2 Orta Üstüİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2005
2005Business Administration
Diğer
London School of Technology Management, İngiltere
2004
2004General English
Yabancı Dil
London English Language Academy, İngiltere
Araştırma Alanları
Sosyal ve Beşeri Bilimler
Akademik Unvanlar / Görevler
2023 - Devam Ediyor
2023 - Devam EdiyorDoç. Dr.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
2020 - 2023
2020 - 2023Dr. Öğr. Üyesi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü
Yönetimsel Görevler
2021 - Devam Ediyor
2021 - Devam EdiyorRektörlük Akademik Teşvik Değerlendirme Komisyonu Üyesi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2023 - 2024
2023 - 2024Birim Kalite Komisyonu Üyesi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2022 - 2024
2022 - 2024Bölüm Başkanı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2022 - 2024
2022 - 2024Anabilim/Bilim Dalı Başkanı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2022 - 2024
2022 - 2024Fakülte Kurulu Üyesi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2020 - 2021
2020 - 2021Fakülte Kurulu Üyesi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
2020 - 2021
2020 - 2021Bölüm Başkanı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Akademi Dışı Deneyim
2016 - 2019
2016 - 2019Restoran Müdürü
ÇAYCIBAŞI RESTAURANT- İZMİR, Restoran Müdürü
2010 - 2015
2010 - 2015Restoran Müdürü
PİZZA PİZZA FORBEST-İZMİR, Restoran Müdürü
2007 - 2010
2007 - 2010Yiyecek ve İçecek Operasyon Sorumlusu
BTA CATERİNG -SERVİCES-ADNAN MENDERES- DIŞ HATLAR TERMİNALİ-TAV HOLDİNG, Yiyecek ve İçecek Operasyon Sorumlusu
2006 - 2007
2006 - 2007Restoran Yöneticisi
CROWNE PLAZA HOTEL-İZMİR, Restoran Yöneticisi
2003 - 2005
2003 - 2005Restoran Yöneticisi
HOLİDAY INN HOTEL-LONDON- HEATHROW, Restoran Yöneticisi
2001 - 2003
2001 - 2003Mutfak Şefi
PİZZA ORGANİC, İTALİAN RESTAURANT, LONDON, Mutfak Şefi
2000 - 2001
2000 - 2001Garson (Servis Elemanı)
ÇIRAĞAN PALACE HOTEL KEMPİNSKİ ISTANBUL, Garson (Servis Elemanı)
Verdiği Dersler
Yüksek Lisans
Gastronomi ve Yemek Kültürü
Sürdürülebilir Restoran Yönetimi
Gastronomi Turizmi
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Yeni Eğilimler
Yönetilen Tezler
2024
2024Yüksek Lisans
TÜRKİYE'DE YAŞAYAN JAPONLARIN TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Okat Ç. (Danışman)
K.KANAL(Öğrenci)
2023
2023Yüksek Lisans
VAN İLİNİN GASTRONOMİ TURİZM POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Okat Ç. (Danışman)
A.ÜN(Öğrenci)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
2024Kahve Dükkânlarında Menü Yenilikçiliğinin Tekrar Ziyaret Etme Niyeti Üzerindeki Etkisinde Algılanan Fiyat Adaletinin Aracı Rolü
OKAT Ç., GEÇGİN E., CAN Ü.
Turizm Akademik Dergisi , cilt.11, sa.2, ss.187-202, 2024 (Hakemli Dergi)
2023
2023Van İlinin Gastronomi Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi
Ün A., Okat Ç.
Journal of Humanities and Tourism Research , cilt.13, sa.3, ss.488-504, 2023 (Hakemli Dergi)
2022
2022The Relationships Between Corporate Social Responsibility, Customer Intimacy and Customer Citizenship Behavior in the Restaurant Industry
Can Ü., Okat Ç., Uçkan Çakır M.
INTERNATIONAL JOURNAL OF CONTEMPORARY ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES , cilt.12, sa.2, ss.643-673, 2022 (ESCI)
2022
2022SİNEMADA SOSYAL SINIF OLGUSUNUN YEMEK ÜZERİNDEN AKTARIMI: SNOWPIERCER FİLMİNİN GÖSTERGEBİLİMSEL ANALİZ
Uçkan Çakır M., Okat Ç., Koç P.
jOURNAL OF GASTRONOMY, HOSPITALITY AND TRAVEL , cilt.5, sa.2, ss.710-723, 2022 (Hakemli Dergi)
2021
2021Yerel Mutfak Kültürünün Sürdürülebilirliği Kapsamında Van Gastronomi Rotası Önerisi
Ocak E., Ceylan Z., Okat Ç., Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
Journal of Tourism and Gastronomy Studies
, cilt.9, sa.4, ss.2655-2669, 2021 (Hakemli Dergi)
2021
2021Yeni Koronavirüs (Covid-19) Günlerinde Bireylerin Yeme Tutumlarının İncelenmesi
Özer S., Okat Ç.
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi
, cilt.5, sa.1, ss.84-100, 2021 (Hakemli Dergi)
2020
2020COVİD-19 (YENİ KORONAVİRÜS) SALGINININ NEDEN OLDUĞU KRİZİN YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Okat Ç., Bahçeci V., Ocak E.
INTERNATIONAL JOURNAL OF CONTEMPORARY TOURISM RESEARCH
, cilt.4, sa.2, ss.201-218, 2020 (Hakemli Dergi)
2020
2020Potansiyel Turizm Destinasyonlarında Bulunan Otellerle İlgili E-Şikâyetlerin Coğrafi Bakışla Değerlendirilmesi: Adıyaman Örneği
Yeşilyurt H., Çalışkan C., Okat Ç.
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi , cilt.4, sa.3, ss.2003-2017, 2020 (Hakemli Dergi)
2019
2019Yiyecek İçecek İşletmelerinde Algılanan Kurumsal İtibarın Davranışsal Niyete Etkisi
Okat Ç., KOÇAK N., BULUT Z.
Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , cilt.3, sa.1, ss.60-82, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
2019Yiyecek İçecek İşletmelerinde Algılanan Gıda Güvenliğini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma
Okat Ç.
International Journal of Contemporary Tourism Research,
, cilt.3, sa.2, ss.164-176, 2019 (Hakemli Dergi)
2019
2019Yiyecek İçecek Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma
Okat Ç., KOÇAK N.
Gastroia: Journal Of Gastronomy And Travel Research, , cilt.3, sa.2, ss.278-303, 2019 (Hakemli Dergi)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2021
2021TÜRKİYE’ NİN JEOTURİZM POTANSİYELİ: KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME
Aydemir E., DÜZ ÖZER S., OKAT Ç.
IWACT’21 5th INTERNATIONAL WEST ASIA CONGRESS OF TOURISM RESEARCH, Van, Türkiye, 24 - 25 Eylül 2021, (Tam Metin Bildiri)
2024
2024Rol Çatışması ve Örgütsel Sinizm İlişkisinde Sessiz İstifanın Rolü: Restoran Çalışanları Üzerine Bir İnceleme
Can Ü., Okat Ç.
8. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Aydın, Türkiye, 17 - 20 Ekim 2024, (Özet Bildiri)
2023
2023Van Kahvaltısının Y ve Z Kuşağı Gözünden Metaforlar Aracılığıyla İncelenmesi
Geçgin E., Okat Ç., Koç P.
World Youth Studies Congress-III, Baku, Azerbaycan, 19 - 20 Mayıs 2023, ss.54-69, (Tam Metin Bildiri)
2023
2023Sarıkamış Kayak Tesisi ile Erciyes Kayak Merkezi, Salzburg (Saalbach-Hinterglemn) ve Merano (Meran 2000) Kayak Merkezlerinin Benchmarking Yöntemiyle Karşılaştırılması
Koç P., Okat Ç., Geçgin E.
9th International Congress on Humanities and Social Sciences in a Changing World, İzmir, Türkiye, 8 - 10 Nisan 2023, ss.35-43, (Tam Metin Bildiri)
2022
2022The Social Life of Coffee: Turkey’s Local Coffees
Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M., Okat Ç.
2nd International Anatolian Conference on Coffee & Cocoa, Bogota, Kolombiya, 7 - 08 Nisan 2022, ss.1-11, (Tam Metin Bildiri)
2021
2021Türkiye'nin Jeoturizm Potansiyeli: Kavramsal Bir Değerlendirme
ELVAN A., ÖZER S., OKAT Ç.
5. ULUSLARARASI BATI ASYA TURİZM ARAŞTIRMALARI KONGRESİ, Van, Türkiye, 24 - 26 Eylül 2021, ss.56-64, (Tam Metin Bildiri)
2021
2021Koronavirüs Günlerinde X ve Y Kuşaklarının Gıda Tüketimlerinin İncelenmesi
Okat Ç., Özer S., Uçkan Çakır M.
Managing Tourism Across Continents Conference, İstanbul, Türkiye, 1 - 03 Nisan 2021, ss.233-245, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019Türk Mutfağı Tanıtım Faaliyetlerinin Gastrodiplomasi Kavramı Açısından İncelenmesi
BUCAK T., YİĞİT S., Okat Ç.
20. Ulusal Turizm Kongresi, Eskişehir, Eskişehir, Türkiye, 16 - 19 Ekim 2019, ss.28-35, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019Göçün Yöre Mutfak Kültürüne Etkisi: Tire Turgutlu Köyü Çalışması
BUCAK T., BULGAN B., Okat Ç.
IV Uluslarararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Kapodokya, Nevşehir, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2019, ss.261-266, (Tam Metin Bildiri)
2019
2019Yeni Bir Akım Olarak Freegan Kavramının İncelenmesi
Bucak T., Suher G., Okat Ç.
IV Uluslarararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Kapodokya, Nevşehir, Türkiye, 19 - 21 Eylül 2019, (Yayınlanmadı)
2019
2019Gıda Güvenliği Konusunda Yapılan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi
Okat Ç., KOÇAK N.
5. Uluslararası Sosyal ve Eğitim Bilimleri Araştırmaları Kongresi, Bandırma, Balıkesir, Türkiye, 11 - 14 Temmuz 2019, ss.250-251, (Özet Bildiri)
2017
2017Assessing The Adıyaman Vintage (Kerge) Festivities in the Contex of Gastronomy Tourism
YEŞİLYURT H., YEŞİLYURT C., SABBAĞI Ç., Okat Ç.
3.Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, İzmir, İzmir, Türkiye, 6 - 08 Aralık 2017, ss.74-84, (Tam Metin Bildiri)
Kitaplar
2024
2024GASTRONOMİDE YENİ EĞİLİMLER: MOLEKÜLER GASTRONOMİ
Koç K., Okat Ç.
TURIZM ALANINDA ULUSLARARASI ARAŞTIRMALAR –I,, ÇİÇEKDAĞI MÜNEVVER, Editör, Eğitim Yayınevi, Konya, ss.1-14, 2024
2024
2024GIDA İSRAFI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK KALKINMA
OKAT Ç.
GASTROEKONOMİ, CAN ÜLKER, DUMAN FERİDUN, GÜLBAHAR MEHMET ONUR, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.178-191, 2024
2023
2023BİTKİ ÖRTÜSÜ VE GASTRONOMİ
Okat Ç.
Gastro-Coğrafya, DİKER OĞUZ,TÜRKER NURAY,ALAEDDİNOĞLU FARUK,CANKÜL DURAN,TEMİZKAN RAHMAN, Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.18-37, 2023
2023
2023YİYECEK İÇEÇEK İŞLETMELERİNDE KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ
OKAT Ç., KOÇAK N.
SOSYAL, BEŞERI VE İDARI BILIMLER ALANINDA ULUSLARARASI ARAŞTIRMALAR XXI, Kısa Mustafa, Editör, EĞİTİM YAYINEVİ, Konya, ss.383-398, 2023
2022
2022SÜRDÜRÜLEBİLİR YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Okat Ç. (Editör), Koç P. (Editör)
DETAY YAYINCILIK, Ankara, 2022
2022
2022SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE GENEL BİR BAKIŞ
Bahçeci V., Okat Ç.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ, ÇİNUÇEN OKAT,PELİN KOÇ, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.27-46, 2022
2022
2022YİYECEK İÇECEK SEKTÖRÜNE GENEL BİR BAKIŞ
Okat Ç., Taşkesen U. E.
Profesyonel Mutfak Yönetimi İnovatif Yaklaşım, ÜLKER CAN, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.1-12, 2022
2022
2022Güney Kore Sinemasında Politik Bir Silah: Yemek
Uçkan Çakır M., Koç P., Okat Ç.
Geçmişten Günümüze Gastronominin İzleri: Araştırmalara Dayalı Kanıtlar, Osman ÇULHA, Editör, Eğitim Yayınevi, Konya, ss.197-220, 2022
2021
2021YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE MÜŞTERİ YÖNETİMİ
Can Ü. (Editör), Okat Ç. (Editör)
DETAY YAYINCILIK, Ankara, 2021
2021
2021EGE MUTFAĞINDAN ÇİPURA VE LEVREK
Okat Ç.
DENİZDEN GASTRONOMİYE, ZAFER CEYLAN,ESRA DOĞU BAYKUT, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.45-56, 2021
2021
2021MÜŞTERİ ŞİKÂYETLERİ YÖNETİMİ
Okat Ç., Uçkan Çakır M.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİNDE MÜŞTERİ YÖNETİMİ, CAN ÜLKER,OKAT ÇİNUÇEN, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.81-104, 2021
2021
2021HİJYEN ve SANİTASYON
OKAT Ç.
TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ VE YÖNETİMİ, GEÇKİN EROL, BALTACI MAHMUT, Editör, DETAY YAYINCILIK, Ankara, ss.38-55, 2021
2020
2020Rekreasyonda Güncel Trend ve Gelişmeler
Okat Ç., Kömürcü S.
REKREASYON: TARİHSEL GELİŞİM, TEORİLER, FARKLI ALANLARLA İLİŞKİLER VE GÜNCEL GELİŞMELER, Yağmur Yenal,Gaberli Ümit, Editör, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, ss.149-160, 2020
2020
2020Brüksel, Marsilya, Nice
Okat Ç.
1 ADIM 23 SEYYAH 68 ROTA, Aytuğ Arslan,Simge Kömürcü, Editör, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, ss.300-311, 2020
2020
2020Yeni Bir Akım Olarak Freegan Kavramının İncelenmesi
Bucak T., Suher G., Okat Ç.
GASTRONOMİ TURİZMİNDE GÜNCEL ARAŞTIRMALAR, Aydın Ş.,Çoban Ö.,Karakuş Y.,Çalışkan N., Editör, Detay Yayıncılık, Ankara, ss.193-200, 2020
Ansiklopedide Bölümler
2022
2022Yakın Doğu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu
Okat Ç.
Detay Yayıncılık, ss.., 2022
Desteklenen Projeler
2022 - 2024
2022 - 2024Van Balığı ve Norduz Koyunu Kaburgasından Farklı Pişirme Teknikleri ile Elde Edilen Ürünlerin Duyusal Algıya Etkisi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Okat Ç. (Yürütücü), Ceylan Z., Koç P., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
2022 - 2023
2022 - 2023Gastronomide Sous Vide Pişirme Tekniği: Et Türlerinin Marinasyonlarla Etkileşimi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
Ceylan Z. (Yürütücü), Okat Ç., Koç P., Ünal K., Torusdağ G. B., Uçkan Çakır M.
Bilimsel Yayınlarda Hakemlikler
Ocak 2022
Ocak 2022Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Haziran 2020
Haziran 2020Journal of Multidisciplinary Academic Tourism
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Aralık 2019
Aralık 2019DİGİTAL ÇAĞDA İŞLETMECİLİK DERGİSİ
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Kasım 2019
Kasım 2019INTERNATIONAL JOURNAL OF CONTEMPORARY TOURISM RESEARCH
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Ekim 2019
Ekim 2019INTERNATIONAL JOURNAL OF CONTEMPORARY ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES
Diğer İndekslerce Taranan Dergi
Ödüller
Ekim 2024
Ekim 2024Highly Commended Paper
8Th Internatıonal Gastronomy Tourısm Studıes Congress - Igtsc 2024
Jüri Üyelikleri
Ağustos-2020
Ağustos 2020Tez Savunma (Yüksek Lisans)
- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Haziran-2020
Haziran 2020